Ellenzék: Novák Katalin soha nem lesz minden magyar köztársasági elnöke

D KOS20220310066
Az új köztársasági elnök mellé tették Völner Pált, Simonka Györgyöt és Boldog Istvánt.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség közleményben reagált Novák Katalin megválasztására. Ebben úgy fogalmaznak, hogy a Fidesz bizonyította, „csak a kormányváltás kiút a történelmi zsákutcából”.

A Márki-Zay Péter vezette hatpárti összefogás arra hívja fel a figyelmet, hogy

a Novákra szavazók között nyilvánvalóan ott voltak a Fidesz köztörvényesei, Völner Pál, Simonka György és Boldog István is, hogy kétszeresen is aláhúzzák: Novák Katalin a korrupt, Putyin-párti orbáni hatalom jelöltjeként válhat köztársasági elnökké, és soha nem lesz minden magyar köztársasági elnöke.

A közleményben azt is kifejtik, hogy, mi, magyarok a Nyugathoz akarunk tartozni, az EU-hoz és a NATO-hoz, nem pedig a putyini Oroszországhoz.

Szabó Tímea: Szégyen

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője Facebook-oldalán kijelentette, hogy

a Fidesz bűnözők segédletével választotta meg Novák Katalint köztársasági elnöknek.

A párbeszédes politikus kifejtette: Boldog István és Simonka György is szavazott, „de besomfordált Völner »papírzacskó« Pál is, hogy meglegyen a kétharmad”.

Na, ezek köztársasági elnöke Novák. Szégyen

– írta az ellenzéki politikus.

Donáth Anna: Az emberek válasszanak köztársasági elnököt!

Donáth Anna szerint Novák Katalin jelölésének és megválasztásának módja jelképezi azt, amit a Fidesz gondol a demokráciáról:

Emberek csak ülhetnek, nézhetik, hallgathatják Orbán Viktor és a Fidesz döntését, hogy ki lesz hazánk következő köztársasági elnöke, beleszólásuk nincs.

A Momentum elnöke szerint minden korábbinál fontosabb lenne, hogy ezek a politikai döntések ne így szülessenek, mert rendkívül nehéz időszak előtt állunk. Itt megemlítette a szociális válságot, valamint azt is, hogy áprilisban, a választások eredményétől függetlenül a társadalom egyik fele dühös és csalódott lesz.

Donáth Anna ezért úgy gondolja, hogy változtatni kell a köztársaságielnök-választás módján, a jelölés és a választás jogát is visszaadná az embereknek, közvetlen köztársaságielnök-választást szorgalmaz.

DK: Bűnözők szavaztak Novák Katalinra

„Orbán Viktor jelöltje lett a köztársasági elnök” – közölte a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán. Az ellenzéki párt azt írta:

A szavazók között ott voltak a Fidesz köztörvényes bűnözői is, Völner Pál, Simonka György és Boldog István, hogy kétszeresen is aláhúzzák: Novák Katalin a korrupt, Putyin-párti orbáni hatalom jelöltjeként válhat köztársasági elnökké, és soha nem lesz minden magyar köztársasági elnöke.

Úgy tűnik, hogy a DK közleménye már az ellenzéki összefogás közös álláspontját tükrözi, mivel a „bűnözős” poszthoz olyan képet mellékeltek, amelyen az Egységben Magyarországért mind a hát pártjának logója szerepel.

Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke is azt írta Facebook-oldalán, hogy

Orbán Viktor börtöntöltelékekkel biztosította Magyarország köztársasági elnökének kétharmados megválasztását.

Az ellenzéki politikus szerint ez „szégyen Novák Katalinra és szégyen a magyar köztársaságra nézve”. Az általa posztolt képen ő is Novák Katalin mellé tette Völner Pált, Simonka Györgyöt és Boldog Istvánt.

Novák Katalint választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, összefoglalónkat a parlamenti szavazásról ITT olvashatja. Még soha nem volt ilyen fiatal köztársasági elnöke Magyarországnak. Portrécikkünket Novák Katalinról ITT olvashatja.

(Borítókép: Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, miután esküt tett az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)