Felfüggesztette az Országgyűlés Tóth Csaba szocialista képviselő mentelmi jogát

D KOS20210521006
2022.03.10. 17:05
175 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot. A képviselőt hétfőn hallgatta meg a parlament Mentelmi bizottsága, amely akkor hat szavazattal egyhangúlag támogatta a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Ezt egyébként Tóth Csaba maga is kérte, miután a bizottság ülésén azt mondta, hogy a legfőbb ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Polt Péter befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt az Országgyűlés elnökénél a szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel, hogy az MSZP-s Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Az ügyészségi közleményben azt írták: Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.

Az Országgyűlés Mentelmi bizottságának javaslatáról és előterjesztéséről korábban írtunk, a zuglói parkolási ügyről szóló részletes írásunkat itt olvashatja. 

(Borítókép: Tóth Csaba felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 21-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)