Felfüggesztik a hétvégi kamionstopot vasárnap és hétfő éjjel

D  VG20150205004
2022.03.11. 16:33
Felfüggesztik a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozását vasárnap és hétfőn éjjel tíz-tíz órás időtartamban, este 22 órától reggel 8 óráig – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a kamionstop pénteken 22 órától kedden 22 óráig tart a nemzeti ünneppel négynaposra hosszabbodó hétvégén. A korlátozás alól a hosszú hétvégén mentesülnek a napi fogyasztási cikket szállító járművek is.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai fuvarozó vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg feladataikat, célba juttathassák a kevésbé forgalmas éjszakai órákban a rájuk bízott árut – írták.

A korlátozás alól az általános szabályok szerint mentesülnek többek között az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert vagy üzemanyagot, tüzelőanyagot szállító járművek is. A kamionstop nem vonatkozik a humanitárius küldeményekre, így az Ukrajnából menekülőknek gyűjtött adományokra sem. Ezen a hétvégén megszakítás nélkül közlekedhetnek a napi fogyasztási cikket szállító tehergépkocsik is – áll a közleményben.

A kamionstopot Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki Kormányinfón, amelyen a kormány három intézkedést hozott:

  • A 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol piaci ára van a gázolajnak. A mezőgazdasági erőgépek kivételt jelentenek, náluk marad a 480 forintos literenkénti ár.
  • A kormány húsz forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást azokkal szemben, akik az ellátás leállásáról közölnek információt. Azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

A rendelet március 10-én, csütörtök este 10 órakor hatályba lépett.

(Borítókép: Kamionok egy rédicsi parkolóban 2015. február 5-én. Fotó: Varga György / MTI)