Honvédelmi államtitkár: Március 15. a magyarság szimbóluma

2022.03.11. 11:59
Mindig a magyarság szimbóluma marad március 15., kifejezi a nemzet szabadságvágyát és hazaszeretetét – emelte ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) honvédelmi államtitkára pénteken Budapesten, a HM és a Magyar Honvédség közös ünnepségén.

Szabó István honvédelmi államtitkár azt mondta: 174 év elteltével is büszkén ünnepelhetjük a modern parlamentáris Magyarország megszületését, a magyar sajtó napját.

A honvédelmi államtitkár kiemelte, hogy a márciusi ifjak 1848-ban megérezték a történelmi időt, és úgy döntöttek, nem bízzák a véletlenre Magyarország sorsát, hanem kezükbe veszik az irányítást. Felelősséget éreztek hazájuk iránt, nem saját érdeküket tartották szem előtt, hanem nemzetük jövőjét.

Bár a csaknem másfél éven át tartó szabadságharc elbukott, nem volt hiábavaló a küzdelem, hiszen megteremtette az alapját a későbbi változásnak. A forradalom és szabadságharc elvitathatatlan érdeme, hogy 1867-ben létrejött a kiegyezés, s ez valójában az 1848–49-es események győzelmét jelentette

– hangsúlyozta, megjegyezve: ugyancsak a forradalomhoz köthető mérföldkő volt a Magyar Honvédség megteremtése.

Mint mondta: napjainkban is látható, hogy a béke rendkívül törékeny. Órák leforgása alatt változnak meg status quónak gondolt helyzetek, vesznek más irányt sorsok, alakul át a világ visszafordíthatatlanul.

Büszkék lehetünk rá, hogy nemzeti képességeink jelen helyzetben garantálják az ország védelmét

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a honvédelmi és haderőfejlesztési program fejlesztései és beszerzései azt a célt szolgálják, hogy Magyarország képes legyen megvédeni magát, megőrizni függetlenségét és szabadságát a jelenben és a jövőben is.

Megjegyezte: az 1848–49-es forradalmat a fiatalok robbantották ki. Magyarországnak szüksége van a hazáját szerető és azért áldozatot vállaló fiatalokra, akik a Magyar Honvédségnél teljesítenek szolgálatot – tette hozzá.

A Stefánia Palotában tartott ünnepségén Szabó István és Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese elismeréseket adott át.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep – számolt be az MTI.