2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Összesen 664 jelölt indul az országgyűlési választáson

2022.03.11. 19:08
A 664, jogerősen nyilvántartásba vett egyéni jelöltből 34 indul függetlenként az április 3-i parlamenti választáson, a többiek valamilyen párt, pártszövetség jelöltjeként mérettetik meg magukat.

Két pártszövetség tudott mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy az ajánlások ellenőrzése után döntsenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A választási bizottságok határozatai ellen jogorvoslattal lehetett élni, de ezek mostanra lezárultak, a 106 egyéni választókerületben jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma 664.

  • A választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania. Az NVI tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint a Fidesz–KDNP és a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd tudott mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani.
  • A Mi Hazánk Mozgalomnak 102 nyilvántartásba vett jelöltje van, négy bejelentett jelöltjük nyilvántartásba vételét azonban az illetékes választási bizottságok elutasították. 
  • A Megoldás Mozgalomnak 99 nyilvántartásba vett jelöltje van, hét jelöltjük nyilvántartásba vételét a választási bizottságok elutasították.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 79 nyilvántartásba vett jelöltje van, 8 jelöltjük nyilvántartásba vételét elutasították a választási bizottságok, egy jelölt pedig lemondott.
  • Ugyancsak 79 nyilvántartásba vett jelöltje van a Normális Élet Pártjának, amelynek 25 jelöltjét elutasították. 
  • Az ISZOMM – az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom és a Magyar Munkáspárt közösen indította jelöltjeit, a választási bizottságok 49-et vettek nyilvántartásba, 17-et pedig elutasítottak.
  • Az IMA – A Mi Pártunk 4 nyilvántartásba vett és 16 elutasított jelölttel rendelkezik. A Valódi Demokrata Pártnak 2 nyilvántartásba vett jelöltje van, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok, a Magyar Szegények és Dolgozók Demokratikus Szervezete, a Polgári Válasz Mozgalom, valamint a Zöldek Pártja 1-1 választókerületben tudott jelöltet indítani.