Századvég: Orbán Viktor csaknem kétszer olyan népszerű, mint Márki-Zay Péter

mzp ov
2022.03.14. 16:26
Az összesítés szerint a megkérdezettek 62 százaléka a mostani miniszterelnököt látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, ezzel szemben Márki-Zay Péternek, az ellenzéki pártok kormányfőjelöltjének megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná.

A Századvég megemlíti, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay Péter tábora kilenc százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban. Kiemelték, hogy Orbán Viktor a fővárosban is népszerűbb, mint Márki-Zay Péter.

Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat elmondható, hogy a baloldali erők kormányfőjelöltje – a vidéki szavazók mellett – már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani

– fogalmaztak közleményükben. A felmérés szerint a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná, míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén. Ezenfelül a megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben – tették hozzá.

A mostani miniszterelnök a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél: a 18–29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi polgármestert látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban. Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg tíz százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben – olvasható a Századvég közleményében.

A kutatás kitért arra is, hogy a politikai értelemben középen álló megkérdezettek 45 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, míg 44 százaléka a kihívóját támogatná. A Századvég felmérését a politikai szempontból aktív felnőtt magyarok, vagyis a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők körében végezte.

(Borítókép: Orbán Viktor és Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia, Papajcsik Péter / Index)