Díszkivilágítást kapott a Bálna Kulturális Központ

2022.03.15. 13:16 Módosítva: 2022.03.15. 13:57
A Magyar Turisztikai Ügynökség friss közleményének elmondása szerint a cél a homlokzat, a fő- és melléképületek korszerűsítése, továbbá a héjszerkezet szigetelése.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vagyonkezelésében álló Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ felújítására, szigetelésére, fejlesztésére és a díszkivilágítás kiépítésére levő két- és fél milliárd közbeszerzésnek köszönhetően megkezdődött a Bálna felújítása.

A jelenlegi munkálatok legfőbb célja az állagmegóvás, amelynek részeként korszerűbb, időtállóbb anyagok felhasználásával már elkészültek a Bálna acél-üveg héjszerkezetének fejlesztési munkái. A fejlesztés most záruló első ütemében közel húsz tonna tömítőanyag felhasználásával új szigetelést kapott a mintegy 14 kilométer takaróprofil, és a sérült üvegelemeket is kicserélték.

Mint írják,

a most zajló átfogó fejlesztés eredményeként több ezer izzóból álló díszkivilágítást is kapott Budapest ikonikus épülete, amely március 15. alkalmából a magyar zászló színeiben pompázik.

A LED-technológiájú díszvilágítást 1061, programozható színes LED-világítótesttel valósítják meg. A régi épületrészekre pedig 184 LED-lámpa és 189 méter LED-vonalvilágító lámpa került fel.

A földszinten ráadásul új vizesblokk létesült, továbbá már elkészült több olyan, elsősorban gépészeti és elektromos átalakítás, amely növeli a létesítmény komfortját és üzembiztonságát.

Előreláthatólag március végéig befejeződik a mélygarázs korszerűsítése, ahol kártyás fizetésre is alkalmas automaták kerülnek, emellett hat darab gyorstöltő is elérhető lesz az elektromos autók számára – írta a közlemény.