Márki-Zay Péter: Egységesek, de sokfélék vagyunk

image 6483441 (1)
2022.03.15. 18:35
Az ellenzéki tömörülés valamennyi pártjának képviselője felszólalt a rendezvényen, amelynek vendége volt Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter azzal kezdte, hogy március 15-e ünnep, és immár 174 éve az. Mint mondta, sohasem voltak olyanok, akik megkérdőjelezték volna, hogy a márciusi ifjak hősök voltak-e, csakúgy, mint az 1956-os fiatalok. Bár harcukat eltaposták, de azóta is generációk idézik fel kitartásukat és azzal együtt a nép szabadságvágyát. Márki-Zay azt mondta, hogy népünkre a fél világ nézett fel, és lélegzet-visszafojtva figyelte küzdelmeinket.

Szimpátia érződött irányunkba, mert a történelem jó oldalán álltunk

– fogalmazott.

„Harminchárom évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arc vagyunk, mert Orbán Viktor kisajátított minket immár tizenkét éve” – mondta Márky-Zay. „Ez az ember jeleníti meg a világban a népet, nemzetünket, és ő viszi vásárra a bőrünket. Ő az, aki jogot formál arra, hogy megmondja, ki része a nemzetnek, és ki nem” – fejtette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Rossz oldalra sodródtunk

„Orbán az, aki kisstílű játszmáit adja elő a nemzetközi politika színpadán, és tipor bele önérzetünkbe” – mondta Márky-Zay, aki szerint idehaza is komoly bűne van a kormányfőnek, családok és családtagok közé, barátok és rokonok közé vert éket. Ezért április 3-án arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, és nem lehetünk kívülállók a saját hazánkban – emelte ki Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint elfogadhatatlan, hogy harminchárom évvel a rendszerváltás után megint a rossz oldalra sodródtunk, mégpedig saját vezetőink önzése miatt választottuk a szabadság helyett a rabságot. Hangsúlyozta: fontos, hogy április 3-án a Kelettel szemben Európát válasszuk.

Az önkénnyel szemben csak a szabadságot választhatjuk, és a nélkülözéssel szemben a felemelkedő Magyarországot válasszuk! 

– jelentette ki.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje négy éve még nem gondolkodott országos politizáláson, mint mondta, most pedig egy fél ország vár tőle megváltást, egy fél ország pedig gyűlöli. Olyan emberektől éri megaláztatás, akiket soha nem bántott, és nem is fog bántani. 

Elszámoltatást ígért

Márki-Zay Péter gyűlölködő pártnak nevezte a Fideszt, egy bevallottan illiberális, szabadságunkat korlátozó pártnak, Orbán Viktort pedig egy minden háborújába belebukott zsarnoknak. Hazug, nyílt vitára nem hajlandó, gyáva vezető, aki négyévente változtatja ideológiáját, véleményét pedig naponta – mondta a miniszterelnök-jelölt a jelenlegi kormányfőről.

Egyedül nem tudok mindenkivel beszélni, mindenkit meggyőzni. Vannak, akik velem együtt hisznek egy jobb, tisztességesebb Magyarországban. Egységesek, de sokfélék vagyunk. Amit négy év kemény munkájával, pártokkal és civilekkel felépítettünk, az mindenkinek egy békésebb és több lehetőséget adó országot kínál. Hiszünk egy szeretetet adó, biztonságos és gondoskodó hazában 

– fejtette ki.

Az igazságszolgáltatásról is beszélt Márki-Zay Péter: „a jog asztalánál bárkinek lehet igaza”. Stadionok helyett menedéket nyújtanak az arra rászorulóknak – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt. Megbecsülést és biztos megélhetést ígért az ápolóknak, ingyenes koronavírustesztet a parkolás helyett és megfelelő vakcinabeszerzést.

Hiszünk abban, hogy a pedagógusok többet keresnek, mint a frissen végzett diákjaik, és hogy a könyveiket szabadon választhatják ki, tisztességes bért kapnak, hogy ne kelljen elhagyniuk az országot. Segítő kezet adunk a tanuláshoz és a felemelkedéshez. A tizenkét éve változatlan támogatásokat megduplázzuk. Hiszünk egy olyan országban, ahol nem tolvajok, hanem tisztességes emberek jutnak a parlamentbe, és nem leszünk következmények nélküli ország. Lesz elszámoltatás!

– fogalmazott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Tusk: Orbán megdolgozott a Putyin-pártiságért

Elfogadta Márki-Zay Péter meghívását az ellenzéki nagygyűlésre Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke, az Európai Tanács korábbi elnöke, lengyel ellenzéki politikus. 

Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok. Számunkra és az önök számára az olyan szavak, mint szabadság és szolidaritás, nem üres szlogenek. Együtt voltunk 1956 októberében. Együtt voltunk, amikor 1980-ban Lengyelországban megszületett a Szolidaritás. És együtt voltunk 1989-ben is, amikor nemzeteink megszabadították magukat a szovjetek nyomásától. A szabadság és a szolidaritás szó dübörgött itt, Budapesten 1848-ban is. Jól emlékszünk, hogy tegnap volt a születésnapja Bem József tábornoknak. Nagyon határozottan mondom, hogy ha élne Bem József tábornok, önökkel lenne itt ma, és nem Budapest másik helyszínén.

– fogalmazott a lengyel politikus.

Donald Tusk az orosz–ukrán háborúról is szót ejtett, a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta.

A lengyel politikus szerint Orbán Viktor és csapata megdolgozott azért, hogy Putyin-pártiként könyveljék el egész Európában.

Azt is mondta: Ukrajna szuverenitása mellett sokkal nagyobb a tét a lengyel politikus szerint: Lengyelország és Magyarország szabadsága és egész Európa a tét.

Felsorolták a követeléseiket

A rendezvény kezdetén az ellenzéki tömörülés képviselői beszéltek röviden. A sort Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség alapítója nyitotta, aki azt mondta, hogy Orbán Viktor ma nem utazott a lengyel, a szlovén és a cseh kormányfővel Kijevbe az ukrán elnökhöz, bár korábban hívták. Viszont április 3-a után lesz majd olyan vezető, aki elmegy Zelenszkijhez, ezt pedig úgy hívják: Márki-Zay Péter.

Donáth Anna, a Momentum elnöke az ellenzék legfontosabb követeléseinek listáját sorolta, és egyebek között szabad sajtót és önálló minisztert sürgetett az egészségügyi és az oktatási tárca élére.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke törvény előtti egyenlőséget követelt, és arra szólított fel, hogy védjük meg  gyermekeinket a Fidesztől és az általa képviselt gyűlöletpolitikától.  

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a miniszterelnök-jelölti vita hiányáról azt mondta:

Ha valaki kihívja Magyarország miniszterelnökét egy vitára, az gyáván elbújik a várban vagy Vlagyimir Putyin asztala mögé. Gengszterek vannak hatalmon, gengszterek választanak köztársasági elnököt. Április 3-án vesszenek a gengszterek, vesszen a köpcös!”

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke az ellenzék agrárpolitikáját ismertette, és arra tett ígéretet, hogy új földosztás jön. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Magyar Nemzeti Bank és a közpénzek témáját vette elő.

A Magyar Nemzeti Bank a magánvagyonok gyarapodása helyett a közvagyonért küzdjön. A Fidesz tizenkét éve szándékosan gyengíti a forintot, mert nyerészkedik rajta, így Matolcsy György jegybankelnök is. Így gazdagítják a fideszes strómanokat. Ezen változtatni fogunk. Hiába írta bele az Alaptörvénybe, hogy a jegybankban lévő pénz elveszíti közpénzjellegét. Ez a mi pénzünk, és a kormányváltás után vissza fogjuk szerezni. Az MNB nem a Fidesz házipénztára. 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azzal kezdte, hogy Szabad ország, szabad egyetem! Majd áttért a követelések közül arra, amely a magyar euróval foglalkozott:

Miért kell az euró? Hogy ne porladjanak el a megtakarításaink, hogy ne értéktelenedjen el a pénzünk és azért, hogy ezzel jelezzük, elköteleződtünk egy olyan táborhoz, ahol tisztességes politika folyik, és nem sunyi sumákolás. Olyan Európát szeretnénk, ahonnan nem lehet majd minket eltántorítani, visszahúzni, tehát erős Európa kell, egy Európai Egyesült Államok.

A rendezvény befejezéseként – Márki-Zay Péter beszédét követően – a színpadra szólították az ellenzéki összefogás hat pártjának elnökét, valamint a 106 egyéni választókerület ellenzéki jelöltjét egy közös fotóra. Közben A hatalom a népé című ellenzéki kampánydal csendült fel.

(Borítókép: Donald Tusk és Márki-Zay Péter az ellenzék Kormányváltó nagygyűlésén 2022. március 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)