Gulyás Gergely: Egy szabad és független Magyarország volt mindig is a cél

2022.03.15. 12:19
Százhetvennégy éve egy szabad, független Magyarország megteremtése volt a cél – emlékeztetett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen, Budapesten, közölte le az MTI.

Gulyás Gergely a XII. kerületi MOM Kulturális Központban mondta el, hogy egy szabad, független Magyarország hosszú ideig nem valósulhatott meg. Magyarország 1989–90-ben vált szabaddá, és ma örülhetünk annak, hogy az ország szabad és független. Hozzátette:

már mi döntünk arról, merre haladjunk, mi döntünk szabadon az ország sorsáról. Ma béke van, bár az elmúlt 25 évben soha olyan közel nem éreztük a háború fenyegetettségét, mint most, amikor Magyarország szomszédságában harcok vannak.

Miközben tudjuk, hogy ki a felelős, ennek ellenére az országnak nem lehet más célja, mint hogy minél előbb béke legyen, tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely Petőfi Sándor A nemzetgyűléshez című költeményéből idézett az először megválasztott országgyűlési képviselők küldetéséről, és felidézte, az első felelős minisztérium és az áprilisi törvények alapján létrejött nemzetgyűlés hatalmas lendülettel látott munkához, hogy a március 15-ei tizenkét pontot és a reformkor céljait megvalósítsa.

A miniszter kihangsúlyozta az eredményeket is, miszerint Széchenyi új vasútfejlesztési tervet tett az asztalra, néhány hónap alatt létrejött, megalakult és működőképes lett a Magyar Honvédség, felállt a nemzeti bank, és működni kezdett a bankóprés, megfogalmazták a kormányzati, miniszteri felelősséget.

Magyarország századok után újra saját kezébe vehette a sorsát, nagy erővel fogott hozzá, hogy új államot, új hazát teremtsen. Ám rövidesen rá kellett jönni arra, hogy nem elég megkísérelni felépíteni egy szabad országot, hanem ha rákényszerítik, a szabadságért harcolni is kell – jelentette ki.

Ebben a küzdelemben a miniszter szerint Magyarország megmutatta, milyen hatalmas teljesítményre képes. Mindenki számára váratlanul, de le tudta győzni a Habsburg Monarchia csapatait, 1849 júniusának elejére néhány erődítményt leszámítva az egész ország területéről kiverte őket.

Csak a kiegyezés biztosította Magyarországnak a megnyugvást

A császár végül a cár segítségével katonai győzelmet tudott aratni, de a békét és a birodalmon belüli nyugalmat egészen az 1867-es kiegyezésig nem volt képes visszaszerezni. Bár a fegyveres küzdelemnek a honvédcsapatok vereségével vége lett, a magyarok így is megakadtak a birodalom torkán”, és csak a kiegyezés, Magyarország jogainak részleges biztosítása hozta el a megnyugvást mindenkinek – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter beszédében fontosnak nevezte azoknak a kiemelkedő tevékenységeknek az elismerését, amelyek az ország, a város, egy szűkebb közösség vagy egy kerület életéhez tesznek hozzá. Örömét fejezte ki, hogy

a hegyvidéki önkormányzat évről évre a nemzeti ünnepen díjazza a közösséget működtető teljesítményeket.

A XII. kerületben rendezett ünnepi megemlékezésen részt vett mások mellett Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje, valamint Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP), a kerület polgármestere is.