Orbán-beszéd és ellenzéki nagygyűlések – itt a március 15-i menetrend

DSOKI20180315107
2022.03.15. 06:19 Módosítva: 2022.03.15. 06:25
Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma az 1848–49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament előtt mondja el ünnepi beszédét. Ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a fővárosban. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

Az idén „Éljen a magyar szabadság!” mottóval meghirdetett központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren a hagyományos zászlófelvonással. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Beszédet mond Orbán Viktor

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez – a szervezők kérésére – csatlakozik a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezte Békemenet is.

A Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Továbbá a nap folyamán ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban, valamint a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket.

Az országgyűlési választások előtt három héttel az ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító ellenzéki pártok a Műegyetem rakparton, a Mi Hazánk Mozgalom a Magyar Nemzeti Múzeum mellett tartja rendezvényét.

Utánajártunk, miért lett a Magyar Nemzeti Múzeum a forradalom emblematikus helyszíne

Jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten

 • Az ünnepi rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani ma Budapesten; a lezárások módosítják a közösségi közlekedést is.
 • A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a lezárások a II., a III., az V., a VI., a VII., a XI. és a XIII. kerületet érintik.
 • Ma nem lehet behajtani a Bródy Sándor utcába a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között, a Múzeum utcába, az Ötpacsirta utcába és a Pollack Mihály térre.
 • Lezárják az Árpád fejedelem útját a Szépvölgyi út és a Margit híd között, a Pacsirtamező utcát, a Lajos utcát a Pacsirtamező utca és az Árpád fejedelem útja között, a Bem felső rakpartot a Bem tér és a Margit híd között, az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kodály körönd között, a Váci utat a Nyugati tér és a Ferdinánd híd között, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és a Műegyetem felső rakpart egy szakaszát.
 • Szakaszosan és időszakosan zárják le az Alkotmány utcát, a Garibaldi utcát, az Akadémia utcát, a Szalay utcát, a Balassi Bálint utcát, a Széchenyi felső rakpartot a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között és a Honvéd utcát.
 • Szintén szakaszosan zárják majd le a Bem felső rakpart–Gyóni Géza tér–Lipthay utca–Margit körút–Margit híd–Szent István körút–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca-útvonalat, valamint a Március 15. tér–Petőfi tér–Belgrád felső rakpart–Fővám tér–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Budafoki út–Bertalan Lajos utca–Műegyetem felső rakpart-útvonalat.
 • A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es és 2M villamosok dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.
 • Vonulásos rendezvény miatt várhatóan 12.00 és 15.30 közötti időszakban lezárják a Margit hidat és a Szent István körutat, ezért a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek. A budai fonódó villamosok délről a Széll Kálmán térig (17-es) és a Batthyány térig (19-es, 41-es), északról a Szent Lukács Gyógyfürdőig járnak.
 • Várhatóan 12 és 18 óra között részlegesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat a Váci út és az Andrássy út között, ezért Dél-Pest felől az M3-as metrópótló a Deák Ferenc térig közlekedik, észak felől pedig az Oktogonig.
 • Várhatóan 13 és 15 óra között, szintén vonulásos rendezvény miatt a Március 15. tér és a Szent Gellért tér közötti szakaszon (a Műegyetem rakparton várhatóan 20 óráig) kell korlátozásokra számítani: a 47-es és a 49-es villamosok a Szabadság híd lezárásának idején a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig járnak.
 • A BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a megszokottnál sűrűbben közlekedő 2-es és 4-es metró, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosok használatát javasolja.

A forgalomkorlátozásokról a rendőrség honlapján (police.hu) lehet tájékozódni, a közösségi közlekedési változásokról pedig a bkk.hu/nemzetiunnep oldalon.

(Borítókép:  A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány Békemenetének résztvevői a Bem rakparton 2018. március 15-én.  Fotó:  Sóki Tamás / MTI )