Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A március 15-ére meghirdetett programok és politikai rendezvények mind véget értek, zárjuk is az Index ünnepi PP-jét, köszönjük szépen a figyelmet! 

    Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédéről ITT számoltunk be, az ellenzék kormányváltó nagygyűléséről szóló tudósításunkat pedig ITT találja. 

  • Március 15. alkalmából mától Magyarország legnagyobb nemzeti lobogója díszíti a megújuló Citadellát.

    A zászló 36 méteres árbócrúdját egész pontosan a Citadella belső udvarának közepén állították fel. A lobogó felülete 6-szor 12 méter, azaz 72 négyzetméter, amivel Magyarország legnagyobb felületű, felvonható nemzeti zászlója.

    A Várkapitányság Kommunikációs Iroda közleménye szerint a trikolór azoknak a hősöknek állít emléket, akik életüket adták a magyar szabadságért.

    Hozzátették, a jó ideje elzárt és mára leromlott állapotú Citadella megújításával sok évtizedes adósságot törlesztenek, miután a Gellért-hegy csúcsán, az ország egyik legszebb panorámájú pontján hosszú évekig a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak.

    Az erőd megújítása során a szakemberek már kitisztították az épületegyüttest, továbbá felmérték a falak és födémek állapotát. Elkészült az erőd falainak teljes belső vonalát követő szivárgó rendszer is, amely a jövőben a falak állagmegóvását segíti.

  • Miközben épp a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter mond beszédet a Műegyetem rakpartnál az ellenzék kormányváltó nagygyűlésén, a Mi Hazánk Mozgalom Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi rendezvényének vendégei is elindultak haza. 

  • A Himnusz közös eléneklése zárta Orbán Viktor beszédét – amelyről ITTtudósítottunk –, illetve a Békemenetet, majd a Kossuth téren álló tömeg nagyobb része az Alkotmány utcán át a Bajcsy-Zsilinszky út felé vette az irányt.

    A Nagykörúton már megindult a villamosforgalom, a Parlament irányából a körút felé azonban a mellékutcák még le vannak zárva a gépkocsiforgalom elől. 

    Sokan gyalog indulnak át Budára a Margit hídon.

  • Toroczkai László beszédében arra is kitért, ha nyer az ellenzék vagy marad a Fidesz, a radikálisoknak nem marad más, mint a barikádok építése.

    A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint a következő években gazdasági katasztrófa fenyegeti Európát és benne hazánkat is. A globalista terv kirajzolódott, amely ellen muszáj lesz politikai síkon küzdeni. Éppen ezért el kell utasítanunk a harmadik világháborút – fogalmazott. 

    Az internet a szabadság helyett a totális megfigyelést és a diktatúrát hozta el számunkra. Harminc évvel az elsikkasztott rendszerváltás után április 3-án elérkeztünk az igazi útelágazáshoz. Csak a Mi Hazánk Mozgalomnak van programja a globális hatalmak elleni életben maradáshoz – tette hozzá Toroczkai László. 

  • Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az elmúlt két évet egy szürreális filmhez hasonlította. A szomszédban épp a legkiterjedtebb fegyveres konfliktus zajlik a második világháború óta. 1848-ban a mai napon a magyar fiatalok nagyon nagyot álmodtak. Ehhez képest hol vagyunk most? A közmédia a kabaré kategóriája. A másik oldal szócsöve,  az RTL Klub pedig Zelenszkij sorozatát tűzi műsorra.

    A két nagy politikai blokk vezetői ilyen vészterhes időkben nem tesznek semmit. A miniszterelnök pedig úgy hazudik, ami példátlan a történelemben.

    A globalisták fegyverei magyar felségjelzésű repülőkön indulnak Ukrajnába. Az olcsó orosz nyersanyag elzárása Európa végét jelentené Toroczkai szerint. Versailles-ban arról döntöttek, hogy 2027-ig leválasztják Európát az orosz energiahordozókról – hangsúlyozta ki beszédében Toroczkai László. 

    Ma már nem nevezhető Magyarország szuverén államnak. Ezért sem látjuk itthon a rengeteg uniós pénzt. Ha véget ér az orosz nyersanyag behozatala, azzal Európát térdre fogják kényszeríteni – tette hozzá a Mi Hazánk mozgalom vezetője. 

  • Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese szerint 2022 magyarjainak ugyanaz a sorsa, mint 1848 hazafiainak.

    Veszélyben a biztonságunk, a szabadságunk és gyermekeink jövője. Ez ellen nem segít, ha Győzike viszi a zászlót a Békemeneten.

    Az elmúlt két év alatt a gazdagok nyertek, a szegények meg vesztettek. A Mi Hazánk nem kér a WHO vakcináiból. A Fidesz és balliberális ellenzéke tulajdonképpen ugyanazt akarja, nincs érdemi különbség a két, látszólag szemben álló oldal között. Mi, magyarok nem fizethetjük meg a háború költségeit. Orbán és az ellenzék is a NATO és Brüsszel hűséges szolgája – mondta el a Mi Hazánk Nemzeti Múzeumnál zajló ünnepi nagygyűlésén Dúró Dóra, ahol helyszíni tudósítónk elmondása szerint időközben összegyűlhettek már nyolcszázan is.

  • Szürreális pillanatokat is tartogatott az idei Békemenet. Ezek egyike volt, amikor rendőrök kísérték ki egy dinoszauruszjelmezbe öltözött férfit a Békemenetről.

    Az aktivista a Magyar Kétfarkú Kutya Párt matricájával vonult a kormánypárti rendezvényen menetelők között.

    A képet eredetileg a Magyar Hang munkatársa készítette, ezt később hivatalos közösségi oldalán osztotta meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

  • A Mi Hazánk Mozgalom március 15-i nagygyűlésén Vékony Csongor, a Mi Hazánk ifjúsági mozgalmának vezetője beszélt a mindennapi testnevelés fontosságáról és az iskolai nevelés szintjének kívánatos megemeléséről.

    A politikus hozzátette: Magyarországot fenyegeti a cigány népesség számának ugrásszerű megnövekedése, amihez ideológiai méregként társul még a globális genderlobbi.

    Vékony Csongor szerint fontos az önvédelmi oktatás és a fegyverhasználat alapjainak elsajátítása is az iskolában, mert – mint kifejtette – háború esetén nem a nem a NATO-ért és Orbán Viktorért kell harcolni, hanem a házat kell megvédeni. 

  • Helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója alapján épp néhány száz, legfeljebb ötszáz résztvevővel zajlik a Mi Hazánk Mozgalom valamivel délután három óra után kezdődött függetlenségpárti nagygyűlése a Nemzeti Múzeum mellett.

    A rendezvény az 1848-as tizenkét pont aktualizálásával kezdődött.

    A Mi Hazánk szerint többek között a népnyúzó bankok helyett a magyarok érdekeit szem előtt tartó pénzintézeteknek kellene működniük. A magyar katonák maradjanak itthon. Az összetákolt Alaptörvény helyett a történelmi alkotmány visszaállítása lenne időszerű. A fegyveres konfliktusban nem vehetünk részt, de követeljük a kárpátaljai magyarok autonómiáját – mondta el felszólalásában Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere.

  • A Békemenet megérkezett a Kossuth térre, ahol hamarosan elkezdődik Orbán Viktor beszéde, amelyről itt követheti az Index tudósítását. 

    Az ellenzéki nagygyűlést szintén percről percre közvetítjük a Műegyetem rakpartról, a posztokat itt találja

  • Hamarosan kezdődik a hivatalosan délután 3-ra meghirdetett Kossuth téri ünnepi műsor, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy töltsék meg a tér jobb és bal oldalát. 

  • A Szent István körúton egy épület harmadik emeletéről az ellenzék kampánydalafogadta harsogva a Békemenet résztvevőit, majd Orbán Viktor nyugati kultúráról és szabadságról szóló 2007-es gondolatait sugározzák nagy hangerővel.

    Más áthúzott Orbán Viktor-arcképet és a Hazudik, ezért fél vitázni, Márki-Zay Péterhez köthető molinót feszítette ki a ház oldalára, üzenve a Békemenet résztvevőinek, miközben Orbán–Putyin-plakátok is feltűntek a Békemenet útvonalán.

  • Széles Gábor szerint idén rekordrésztvevőszámmal vonul a Békemenet, szerinte akár öt-hatszázezren is eljöhettek a kormánypárti rendezvényre – mondta el az M1 híradónak a kormányközeli üzletember. 

  • A Békemeneten a szervezők megfogalmazásában lengyel testvéreink, valamint az olasz nemzeti-konzervatív szakszervezet, az UGL népes küldöttsége, illetve a spanyol Solidaridad szakszervezet és a Roma Szeretetszolgálat is részt vesz.

    Ehhez képest helyszíni tudósítónk egyetlen lengyel zászlót látott a tömegben, azt is félig magyar kivitelben. 

    Miközben volt olyan békemenetelő is, aki lyukas EU-zászlót hozott magával. A zászló szimbolikájának értelmezését Önökre bízzuk. 

    Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke egyébként arra kérte a Békemenet résztvevőit, hogy magyar zászlókkal vegyenek részt a Békemeneten.

  • Válaszul a Békemenetre A hatalom a népé címmel hirdette meg március 15-i kormányváltó nagygyűlését az ellenzék. A kedd délután 15.00-kor kezdődő rendezvény helyszínéül a fővárosi Műegyetem rakpartot választotta a hatpárti ellenzék. 

    Az előkészületek részeként a korrupcióellenesség szimbólumát, a kék szalagot osztogatják a résztvevőknek a találkozó helyszínén, a Szabadság hídon. 

  • Van, aki a hosszabb séta helyett inkább már a téren várakozik. Ebben a pillanatban is halad a tömeg a Kossuth tér felé, ahol 3 órakor Orbán Viktor miniszterelnök fog ünnepi beszédet mondani. 

  • Az október 23-i ünnepséghez hasonlóan a Békemenetre is busszal szállították az embereket – vette észre az Index tudósítója. „Remekül szervezett, összehangolt műveletről van szó. A buszok CÖF-matricával vannak ellátva, és arra lehet következtetni, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton fognak parkolni, miután lerakják az embereket” – írta kollégánk, aki kedden kora délután kapta lencsevégre a járműveket.

    Névtelen-1
    Fotó: Index

    Beszámolója szerint a buszok egy része a Hungária körúton tartott Óbuda felé az Árpád hídon át. Kollégánk legalább 15-20 buszt tudott összeszámolni. A járműveken főként nyugdíjasok utaztak.

  • Pataky Attila reggel a Mokka stúdiójában már adott egy kis ízelítőt a felsőjéből, amelyen Orbán Viktor arcképe látható, de akkor még egy bőrdzseki bezavart a képbe. A Békemeneten viszont már teljes terjedelmében láthatóvá vált a póló, amelyen a The Leader of Europe felirat olvasható.

    Arra minden bizonnyal még várnunk kell, hogy kiderüljön, Orbán Viktornak van-e Edda-pólója.

  • „Pakoljunk és táncoljunk egyet, mert ez Petőfinek is tetszene” szlogennel várják a résztvevőket a délutáni rendezvényen, amelyre több fellépőt várnak.

    Közösségi oldalukon közzétett felhívásukban azt írták: nem lehet méltóbb módon ünnepelni március 15-ét, mint egy adományokat fogadó bulival, ahol zenészek kísérik muzsikával a munkát a menekültek megsegítésére létesített sátrukban.

    Az MKKP emlékeztetett: a Nyugatinál hetek óta 0–24 órában működik az MKKP Help sátra, és néhány napja a Keleti pályaudvarnál is jelen vannak.

    Eddig csaknem ezren jelentkeztek náluk ügyeletesnek, autós segítőnek, fordítónak vagy szállásadónak.

    Úgy fogalmaztak: „Nagyon klasszak vagytok! Simán kiszabadítjuk Táncsicsot!”

  • Feltorlódott a tömeg a Margit híd budai oldalán.
    A pólófeliratokban mindig erős Jeszenszky Zsolt ezúttal az „Alavju Orbán Viktor”-szettel készült.
    Az Indexnek azt mondta, tavaly látta egy idős nénin. Úgy emlékszik, akkor az Index kikarikírozta, (nem - a szerk.)  neki viszont tetszik, ezért vette fel.

  • A tervezettnél korábban indult el a Békemenet a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tart beszédet 15 órakor. 

    A résztvevők a Margit hídon vonulnak át. 

    Élő közvetítésünket kövessék Facebook oldalunkon.

  • A rutinos Bencsik András, ifj. Lomnici Zoltán és Bayer Zsolt mellett olyan újonc is feltűnt a Békemenet vonulói között, mint Gáspár Győző, aki szintén az első sorban viszi a molinót.

  • A román elnök a nemzeti ünnep alkalmából köszöntötte a magyarokat, amikor – ahogyan fogalmazott – „kinyilvánítják nemzeti identitásukat és a szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat”.

    A román államelnök méltatta a magyaroknak a romániai társadalom építéséhez való hozzájárulását, illetve „azt a jelentős szerepet, amelyet az ország fejlődésének alapját képező projektek gyakorlatba ültetésével töltenek be”.

    Ebben a szabad és demokratikus világ számára nagy megpróbáltatásokkal teli időszakban kívánom a magyaroknak, hogy töltsék örömmel ezt a napot a szeretteik körében a jövő békéjének reményében

    – olvasható Iohannis üzenetében, amelyet az MTI közölt. 

  • „valódi béke csak ott van, ahol a szabadság és a függetlenség is a mindennapjaink része.”

    Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Budapest 3. számú választókerületének képviselőjelöltje Facebook-posztban fogalmazta meg ünnepi gondolatait.

    Az ünnep alkalmából Pokorni Zoltánnal, Budapest  XII. kerületének polgármesterével kitüntetéseket is átadott, melyről szintén közösségi oldalán számolt be.

     

  • A résztvevők a Komjádi-uszoda előtt gyülekeztek, onnan indulnak 14 órakor a
    Margit híd felé, majd a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, végül az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre. 

    A gyülekezőkről készült képgalériánkat itt láthatják. 

    Az idei Békemenet kiemelt üzenete „egyértelmű nem a háborúra, No war!” – közölte az eseményt szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke, amiről korábban írtunk. 

  • Magyarország 1989–90-ben vált szabaddá, és ma örülhetünk annak, hogy az ország szabad és független, és hogy mi döntünk arról, merre haladjunk, mi döntünk az ország sorsáról. 

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen mondott beszédet, melyről itt írtunk.

  • Facebook-oldalunkon élőben jelentkezünk a helyszínről. 

    A nap folyamán Facebookon és YouTube-csatornánkon élőben közvetítjük a Békemenet vonulását, a miniszterelnök beszédét a Kossuth téren és az ellenzéki nagygyűlést a Műegyetem rakparton. 

    Kövessék velünk az ünnepi eseményeket oldalunkon és közösségi felületeinken!

  • Az ország érdekét meg kell védeni, de ezt többféleképpen lehet megtenni. Van, amikor fegyvert kell ragadni, és van, amikor ki kell maradni egy háborúból – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára március 15-én Budakeszin, tájékoztatott az MTI. 

    Menczer Tamás, aki a térség Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, Budakeszi ünnepi megemlékezésén mondott beszédet.
    Azt mondta, visszatekintve 1848–1849-re, látni, hogy a forradalom és szabadságharc az összetartozás, a szuverenitás szimbóluma.

    Hangsúlyozta: „Csak akkor lehetünk győztesek, de akkor mindenképpen győztesek vagyunk, ha megőrizzük a nyelvünket, a kultúránkat, a hagyományainkat, ha megmaradunk magyarnak.”

    Az államtitkár úgy fogalmazott: akkor vagyunk győztesek, ha cselekvőek vagyunk, erősek vagyunk, és a nemzeti öntudat a helyén van.