Hann Endre: A választásokig talán elkerüli a szétszakadást az ellenzék

2022.03.15. 22:04
Nagy megütközést keltett a 2018-as választás előtt a Medián kutatása, amely azt mérte akkor, hogy a Fidesz–KDNP kétharmados többséget érhet el a kistelepüléseken történt sikeres mozgósítás miatt – idézte fel Hann Endre egy lapinterjúban.

A Medián Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mostani választást nagyobb valószínűséggel a Fidesz nyeri meg. Szerinte azért, mert az ellenzéki tömb továbbra sem egységes. Hann Endre úgy látja, az ellenzék a választásokig talán elkerüli a szétszakadást.

(...) de még nincs április, s naponta érzékelem, hogy nem egységes az ellenzék. Most már azonban úgy vélem, a szétszakadást mindenáron el fogják kerülni

– fogalmazott. Ugyanakkor kifejtette, hogy az áprilisi választás „nem lesz maradéktalanul tisztességes”. Hann Endre szerint a választási törvény is túl sok pluszelőnyt jelent a Fidesz számára.

Például a határon túli szavazatok kezelésével, különös tekintettel a Nyugaton, illetve a környező országokban élő magyarok megkülönböztetésére. A kormánypárt választási törvénye számos helyen a sajátjaiknak kedvező módon rajzolta át a választási térképet. A médiafölényről nem is beszélve

– fejtette ki a Menedzsment Fórumnak a Medián ügyvezető igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e olyan választási végeredmény, amelyen meglepődne, Hann Endre az válaszolta:

Kétharmados ellenzéki győzelmen.

Medián március elején közzétett kutatása szerint az ellenzék számára nem hozott áttörést a kampány felpörgése, sőt mintha a háború első napjaiban is inkább a kormánypártok erősödtek volna. A felmérés még az orosz invázió kezdete előtti napokban indult, konkrét kérdést nem tartalmazott a háború hatásáról, a közvélemény-kutatási interjúkból azonban a Fidesz nagyobb támogatottsága rajzolódott ki.