Gaal Gergely: A Magyar falu program célja, hogy ne legyen hátrány a legkisebb településen élni sem

2022.03.16. 20:29 Módosítva: 2022.03.16. 20:34
A Magyar falu program stabilitást és biztonságot nyújt a kisközösségek számára, közölte a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért-, és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa.

Nagy szükség van a stabilitásra és a biztonságra, egy ország számára ezt – többek között – olyan programok tudják „megjeleníteni", amelyek kiszámíthatóan, hosszú távon is segítséget nyújtanak a kisközösségek számára is. A Magyar falu program ezek közé tartozik – közölte a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért-, és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben.

Gaal Gergely a „Nincs magyar jövő magyar vidék nélkül" elnevezésű fórumon elmondta, a programnak köszönhetően a települések közötti együttműködés is magasabb szintre emelkedett, hozzátéve, hogy a megye 1-es számú választókerületében 12 település érintett a Magyar falu programban, amely országosan 2887, ötezernél kevesebb lakosú településre vonatkozik.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje szerint

a programnak köszönhetően a választókerületben eddig 117 projektben mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés valósult meg tizenkét Szolnok környéki településen.

A Magyar falu programban Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek és Nagykörű településen eddig 680 millió forint hazai forrást használtak fel kis léptékű fejlesztésekre, amiket Gaal Gergely elmondása szerint meg is nézték, mennyire valósultak meg a kis léptékű beruházások, és kihangsúlyozta,

A Magyar falu program elsődleges célja az, hogy a magyar vidéket egyenrangúvá tegyük az ország bármely részével, hogy„ne legyen hátrány a legkisebb településen élni sem."

Hozzátette, a programban 2019-ben 150 milliárd forint állt rendelkezésre, 2020-ban 210 milliárd forint, míg tavaly 270 milliárd. Idén várhatóan elérik a 300 milliárd forintot a program során megvalósuló fejlesztések.

Fontosnak nevezte, hogy április 3-a után is megmaradjanak a program nyújtotta lehetőségek. Szavai szerint ennek három feltétele van: egyrészt legyenek olyan településvezetők, akik tudják, hogy az adott településnek mire van szüksége és terveket készítenek. A másik, hogy legyenek kormányzati programok és a gazdaság ereje lehetővé tegye a támogatásokat, a harmadik pedig, hogy legyenek, akik a kistelepülések igényeit a döntéshozók irányába eljuttatják, ahogyan Kállai Mária országgyűlési képviselő is teszi.

A Magyar falu program nemcsak a falvakról, hanem az egész nemzetről szól, mert ha a falvak, kistelepülések - amelyek az ország összes településének 91 százalékát jelentik - fejlődnek, akkor az egész nemzet fejlődik, fogalmazta meg Gaal Gergely.

Túri Tibor (független), a mintegy 1600 lakosú Nagykörű polgármestere elmondása szerint, 2019 óta csaknem 140 millió forintot nyertek a Magyar falu program pályázatain, például tető- és útfelújításra, játszótér létesítésére.