Havazást és esőt hoz a hidegfront

2022.03.16. 06:20
Szerdán túlnyomóan borult lesz felettünk az ég, de a Dunántúl délnyugati részén mindvégig vékonyabb, szakadozottabb lehet a felhőtakaró. Határozott felhőzetcsökkenés csak a késő délutáni, esti óráktól valószínű.

A csapadékzóna súlypontja napközben az északkeleti, keleti megyékre tevődik át, az Északi-középhegységben, kiemelten a borsodi és zempléni részeken havas eső, vizes, tapadó hó hullhat. Nyugatabbra napközben néhol jelentéktelen záporok alakulhatnak ki, majd késő délután mindenütt megszűnik a csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

időjárás0316
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az északiasra forduló szél nagy területen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 16 fok között valószínű, délnyugat felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre.

Az északkeleti országrész tartósabban csapadékos részein mindössze 5 fok körül alakul a csúcsérték. Késő estére mínusz 2 és 6 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán napközben az északnyugatira forduló szelet a Dunántúli-középhegység magasabb csúcsain és a Balaton térségében időként 70 kilométer per óra körüli lökések is kísérhetik.

időjárás03161
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerda este tovább folytatódik a felhőzet csökkenése, hajnalra nagyrészt kiderül az ég, azonban a déli határnál maradhatnak erősen felhős tájak, illetve kisebb körzetekben alacsony szintű felhőzet képződik. Csapadék nem várható. Párássá válik a levegő, a Kisalföldön foltokban köd képződhet.

Az északias légmozgás szerda estétől mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 3 és 2 fok között valószínű, de a fagyzugokban ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Szerdán hidegfronti hatásra kell készülni. Emiatt görcsös panaszok, fejfájás, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is jelentkezhetnek – írja az Időkép.

Figyelmeztető előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedden a kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható, ugyanakkor szöveges előrejelzésükben azt írják, s zerda délelőttig az északkeleti országrészben az eső mellett havazás is megjelenhet, amelyből 5 centimétert meghaladó hómennyiség legfeljebb csak a hegyekben alakulhat ki.