Az alsósajói vasércbányától szennyezett víz folyik a Sajóba

2022.03.16. 17:51 Módosítva: 2022.03.16. 17:51
Nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid tartalmú anyag került a Sajóba Szlovákiában. A folyó magyarországi szakaszán határérték alatt van a toxikus fémek mennyisége a vízben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

Az OVF a saját közleményükben javarészt arról írtak, hogy a szennyezésről hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a szlovák féltől. Magyar részről a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kéri a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

A magyar vízügyi szakemberek március 13-án a közösségi médiából értesültek arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányától szennyezett víz folyik a Sajóba.

Az MTI értesülései szerint, a káresemény felderítése érdekében haladéktalanul intézkedtek, és a folyó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Közben egyidejűleg tájékoztatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, a vízügyi hatóságot, valamint a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot, hogy ha szükségessé válik, akkor a felhasználókat figyelmeztethessék a Sajóból történő vízhasználat mellőzésére.

Az OVF kihangsúlyozta, a szennyezés jelenlegi helyzetének megállapítására a folyó szlovákiai szakaszán is helyszíni felderítést végeztek. A bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik, és a Sajó elszíneződése a szlovák részen már Csoltó település alatt is látható volt. Viszont halpusztulást, szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek a vízügyi szakemberek.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél.

E vizsgálat folyamán a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van a magyarországi folyószakaszon, az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede. Mivel a szennyezés egy használaton kívüli vasércbányából került a folyóba – vagyis nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid jellegű –, a vastartalom némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték  - írtak bele a közleményükbe.