Az ellenzék a sztrájkoló tanárok mellé állt

2022.03.16. 15:12
Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás pártjai a szerdai pedagógussztrájk napján világossá tették, hogy támogatják a tanárokat.

Kanász-Nagy Máté szerint ezekben a pillanatokban bátorságból és elhivatottságból országszerte jelesre vizsgáznak azok a pedagógusok, valamint a hozzájuk csatlakozó diákok, akik a sztrájkkal jelzik, hogy elegük lett.

Az LMP társelnöke a sajtótájékoztatón hozzátette: „Orbánék szívtelen és gonosz kormánya” 2014 óra nem hajlandó emelni a pedagógusbérek vetítési alapján, így ma Romániában is többet keresnek a tanárok, miközben Magyarországon egy kezdő pedagógus fizetése nem haladja meg a szakmunkás-minimálbért.

Alulfizetett, kizsigerelt és megalázott, oktatási szabadságuktól megfosztott tanárok teljesítenek szolgálatot a magyar óvodákban és iskolákban.

Arató Gergely úgy látja: a mai sztrájk és a kormány semmittevése bizonyítja, hogy a tanárok és iskolák sorsa a kormányváltástól függ, majd felsorolta: elvették az őket megillető fizetésemelést, az életpálya biztonságát, a szabadságukat és autonómiájukat, most pedig el akarják venni tőlük a sztrájkjogot is.

Orbánék tizenkét éves kormányzásuk alatt anyagilag, erkölcsileg megalázták a pedagógusokat, és a megélhetési válság szélére taszították őket.

A DK politikusa azt ígéri, hogy kormányváltás esetén a ciklus folyamán legalább ötven százalékkal emelnék a pedagógusbéreket, helyreállítanák a tankönyvválasztás szabadságát, a központosítás helyett visszaadnák az intézményeket a helyi közösségeknek.

Jakab Péter – aki politikai pályája előtt tanárként dolgozott – videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy ma mindenki büszke lehet, „a pedagógusok általános sztrájkot hirdettek a gyermekeinkért”, ezért ki kell állni a tanárok mellett, akiket arra kért, hogy április 3-ig tartsanak ki. A Jobbik elnökének oldalán ott volt Csányi Tamás is, a párt politikusa. Csányi Tamás kiemelte, hogy a sztrájk alapjog, a tanároknak joguk van élni ezzel, és a budapesti megmozdulás azt mutatja, hogy a diákok is hasonlóan gondolkodnak.

Korábban Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa is kiállt a tanárok mellett, közleményükben az ellenzék több programpontját is felsorolták:

  • Önálló Oktatási Minisztériumot hozunk létre.
  • Visszaállítjuk a tankötelezettség korhatárát 18 évre.
  • Garantáljuk legalább egy idegen nyelv hatékony elsajátítását.
  • Visszaállítjuk a tankönyvválasztás szabadságát és a pedagógusok szakmai önállóságát.
  • Csökkentjük a diákok, pedagógusok leterheltségét, és nagyobb teret hagyunk a kritikai gondolkodás, a vitakultúra, a problémamegoldás fejlesztésére.
  • A béreket a ciklus folyamán legalább ötveb százalékkal emeljük.
  • A felsőoktatási intézmények oktatási, kutatási, szervezeti és gazdálkodási autonómiát kapnak.

A pedagógussztrájkkal itt foglalkoztunk részletesen.