Rágyújtotta a házat egy 12 éves fiúra és nagyszüleire egy rákospalotai férfi

2022.03.16. 09:31
A rákospalotai lakástüzet túlélő 12 éves kisfiút a rendőrök mentették meg, nagyszülei azonban életüket vesztették. A Fővárosi Főügyészség a hasonló bűncselekmény miatt korábban már büntetett férfit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja – olvasható az ügyészség közleményében.

A vádlott – egy 53 éves férfi – 2020 júliusától egy építési vállalkozónál dolgozott, aki szállást biztosított egy XV. kerületi ingatlan melléképületében. Ugyanitt élt a sértett család is, ugyanis a nagyapa szintén a vállalkozó alkalmazásában állt. 

A vádirat szerint a munkaadó a férfit italozó életmódja miatt többször el akarta küldeni, de a férfi mindig megígérte, hogy megváltozik. Az ismételt ittassága miatt azonban 2020. november 22-én este a vádlott és munkaadója között újból nézeteltérés alakult ki, ami dulakodásig fajult. Ez után már a vállalkozó elküldte, kifizette a munkabérét, majd közölte, hogy másnap reggelig hagyja el az ingatlant. 

A férfi a vita után egy ideig a garázsban dühöngött, majd látszólag megnyugodva felment a lakrészébe aludni. A sértett család a saját lakrészében pihent. A férfi másnap kora hajnalban lement a melléképület földszintjén lévő garázsba, ahol tűzifát rakott a munkaadója által előző nap vásárolt gépkocsi kereke alá, majd – nem törődve azzal, hogy a tűz az alvó sértettek halálát okozhatja – a tűzifát meggyújtotta, ez után pedig távozott.

A tűz a gépkocsi környezetében felhalmozott anyagokon át továbbterjedt, és az álmennyezetet is meggyújtva, gyorsan terjeszkedett a sértettek lakrésze felé. A gépkocsi riasztójának hangjára a nagyapa felébredt, és sikerült az unokáját az ablakon keresztül a tetőre kijuttatnia, a tűz, illetve a nagy mennyiségű füst miatt azonban a feleségével már nem tudott kimenekülni a lakrészből.

A kiskorút a helyszínre érkezett rendőrök menekítették le a tetőről. Nagyapja a kórházba szállításkor, nagyanyja pedig a kórházban vesztette életét. A vádlott által okozott tűzben leégett a melléképület, valamint az ott tárolt értékek. A férfi a munkaadójának mintegy 60 millió forint kárt okozott.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben különös visszaesőként, különös kegyetlenséggel, több ember, így tizennegyedik életévét be nem töltött személy és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint különösen nagy kárt okozó rongálás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő férfival szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott.