Feljelentést tett Cseh Katalin korábbi cégének ügyében a Közbeszerzési Hatóság

2022.03.17. 11:29
Feljelentést tett a rendőrségen a Cseh Katalinhoz köthető cégügyek miatt a Közbeszerzési Hatóság. A hatóság indoklása szerint a céghálóhoz tartozó három cég a közbeszerzés szabályait megszegve és bűncselekményt elkövetve hangolta össze magatartását.

Újabb feljelentés született a momentumos Cseh Katalin és a családi vállalkozásához is köthető cégháló ügyei miatt – számolt be a Mediaworks Hírcentruma. A Magyar Nemzet információi szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál a múlt héten tett feljelentést a Közbeszerzési Hatóság (KH).

A lap megjegyzi, hogy a hatóság az adóhivatal, a versenyhatóság és az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) mellett indított vizsgálatot az ügyben érintett cégek pályázatai miatt.

Mint írják, a Közbeszerzési Hatóság a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban elnevezésű bűncselekmény gyanúját nevezte meg a rendőrségnek címzett beadványában.

Magyar Nemzet úgy tudja, a feljelentés előzménye az volt, hogy a KH februárban a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, valamint a Gazdasági Versenyhivataltól is adatokat kért az ügyben.

A rendelkezésére álló információkat mindkét szervezet átadta, ezek alapján pedig felmerült, hogy a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft., a Mondat Kft. és a Fernside Trading Ltd. összejátszott egymással.

A cégkivonatok alapján a Holotech Hungary tulajdonosa a Holotech Switzerland AG. A lap azt írja, hogy a cég vezető tisztségviselője megegyezik a Fernside Trading többségi tulajdonosával.

Az ügy előzménye, hogy még júliusban a Bennfentes.net nevű portálon Anonymus-álarcos figurák videókban arról beszéltek, hogy „lelepleznek egy kétszínű ellenzéki politikust”, aki „haveri cégek” révén több milliárd forint európai uniós támogatást nyerhetett el. Néhány nappal később kiderült, hogy Cseh Katalinra, a Momentum európai parlamenti képviselőjére gondoltak.

A portálon arról írtak, hogy egy korábban az ellenzéki politikushoz köthető cégnek, illetve egyéb más cégeknek a székhelye ugyanazon a váci címen van, és mintegy négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást, valamint 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el.

A Cseh Katalin ügyének középpontjában szereplő cég a Pannónia Nyomda Kft., amelynek 2013 és 2018 között volt az ügyvezetője a politikus. A céget 2010-ben Cseh Katalin apja alapította.

A Bennfentes.net arról is írt, hogy a cég egy EU-s pályázaton több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére, majd aztán mintegy 217 millió forintot nyert egy holografikus térinformatikai leírónyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

A fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket, és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született. Milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupcióról beszélnek, ami hazugság

– írta akkor az ügyre reagálva Cseh Katalin. Az ügyben több feljelentés és bejelentés is született. A momentumos politikus jelezte, hogy áll elébe a vizsgálatoknak.