Egy nap alatt 1500 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

D VAJ20220313005
2022.03.17. 08:58
Nőtt a kórházban ápolt betegek száma, kevesebben vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 108 761 főre csökkent, az elvégzett tesztek negyven százaléka pozitív eredményt hozott.

Az elmúlt napon 3731 mintavétel alapján 1503 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 64 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal csütörtökön közzétett adataiból.

  • A beoltottak száma 6 399 532 fő, közülük 6 180 867 fő a második, 3 830 431 fő a harmadik, 236 755 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • A járvány kezdete óta 1 820 767 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Meghalt 64 beteg, így az elhunytak száma 44 895 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma jelenleg 1 667 111 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 108 761 főre csökkent.
  • Kórházban 2287 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 90-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy nappal korábban a hosszú hétvége összesített adatai alapján 4902 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 178 beteg. Kórházban 2259 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 101-en voltak lélegeztetőgépen.

Legutóbb napi járványügyi adatokat pénteken közölt az operatív törzs, akkor 2068 új fertőzöttet szűrtek ki, meghalt ötven beteg. Kórházban 2338 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 109-en voltak lélegeztetőgépen.

Tovább csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Kisebb mértékben, de tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Csökkenő a tendencia Budapest déli és központi szennyvíztisztítóinak ellátási területén, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban és Tatabányán, míg 16 mintavételi pont esetében stagnálás jellemző. A vírus örökítőanyagának koncentrációja nyolc vizsgált település esetében a „mérsékelt”, míg 14 esetben továbbra is az „emelkedett” kategóriába sorolható.

10.hetnnk2022
Fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Megszűntek a korlátozások

Az egészségügyi adatok folyamatos javulásának köszönhetően a Kormányinfón Gulyás Gergely március elején bejelentette: mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, kivezetik a korlátozásokat. A múlt héten bevezetett szabályok értelmében

  • megszűnt a maszkviselési kötelezettség,
  • kivezették azt a szabályt, ami a munkáltatók számára lehetővé teszi a kötelező oltás előírását, kivéve az egészségügyi és a szociális területen, a pedagógusoknak viszont nem lesz kötelező az oltás,
  • kivezették a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályozásokat.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet továbbra is fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt.

Folytatódik az oltási akció

A kormány és az operatív törzs döntése alapján márciusban is folytatódnak az oltási akciónapok. Csütörtökön és pénteken délután kettő és hat óra között, szombaton pedig délelőtt tíz és délután hat óra között regisztráció nélkül fel lehet venni a soron következő, koronavírus elleni vakcinákat.

Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Az oltás felvételéhez hozzájáruló nyilatkozat szükséges, kiskorú esetében ezt a szülők töltik ki. Minden oltáshoz külön hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni:

  • Az oltatlanok számára ide kattintva érhető el a nyilatkozat.
  • A harmadik oltáshoz ezen a linken keresztül érhető el a dokumentum.
  • A negyedik oltáshoz ide kattintva töltheti le a nyilatkozatot.
  • A 12–17 év közöttiek oltásához ide kattintva érhető el a szülői hozzájáruló nyilatkozat.
  • A harmadik oltás felvételéhez szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozat a 12 és 17 év közötti gyerekek oltásához ide kattintva tölthető le.

(Borítókép: Egy férfi várakozik, hogy megkapja a koronavírus elleni oltóanyag második adagját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. március 13-án. Fotó: Vajda János / MTI)