A járvány visszaszorulását mutatják a mintavételek

D  VG20200522001
2022.03.17. 07:51
A NNK mérései szerint ugyanakkor lassabb ütemben javulnak az adatok, mint az elmúlt időszakban.

Kisebb mértékben, de tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

A szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja „az előző hetekhez képest valamelyest kisebb mértékű csökkenést mutat”.

Hozzátették: csökkenő a tendencia

  • Budapest déli és központi szennyvíztisztítóinak ellátási területén, továbbá
  • Kecskeméten,
  • Pécsett,
  • Salgótarjánban és
  • Tatabányán,

míg 16 mintavételi pont esetében stagnálás jellemző.

A vírus örökítőanyagának koncentrációja nyolc vizsgált település esetében a „mérsékelt”, míg 14 esetben továbbra is az „emelkedett” kategóriába sorolható.

 

 

Fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Csökkenő tendencia

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok döntő többségét csökkenő tendencia jellemezte, mérsékelt koncentrációt mértek Békéscsabán, Egerben, Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen, míg a többi mintavételi hely továbbra is az emelkedett kategóriába esett.

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

(Borítókép: Egy kutató a szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a Mol nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Fotó: Varga György / MTI)