Még mindig több száz millióval tartoznak a 2018-ban indult kamupártok

2022.03.17. 13:39

Az előző választások nyomán kiosztott bírságoknak csak kisebb részét fizette be az az 51 párt, amely jellemzően a jelöltállítással megszerezhető állami támogatásokkal manipulált. Ezek a szervezetek nem is folytattak érdemi kampányt, a támogatásokat egyszerűen lenyelték. A visszaélések következményeként – a tavaly decemberi állapotok alapján – összesen 716 847 419 forint választási bírsággal tartoznak a magyar államnak.

A pénzbüntetések 78 százalékát három pártra rótták ki (Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt, Elégedetlenek Pártja, Oxigén Párt), de ők még egy fillért sem fizettek be – számolt be az RTL.hu. Az elmúlt négy évben csupán 6,4 millió forint bírságot róttak le az elmarasztalt pártok, döntően az ajánlóívekkel való trükközés miatt.

Emlékezetes, hogy 2018-ban nagyüzemben ment az ajánlóívekre hamisított vagy más ívekről átmásolt adatok használata. Több párt is így szerezte meg jelöltjei számára az induláshoz szükséges ötszáz aláírást és a jelöltenként ezzel járó egymillió forintot. Ha egy jelölőszervezet 27 választókerületben tudott képviselőjelöltet indítani, országos listát is állíthatott, mely további 149 millió forintos állami támogatást jelentett.

A 2020 őszi adatok szerint csaknem hárommilliárd forintnyi kampánytámogatás szívódott fel a kamupártoknál.

A mostani, április 3-i választásokkal összefüggésben már eddig is több bejelentés érkezett a Gődény György vezette Normális Élet Pártja és a Gattyán György nevével fémjelzett MEMO jelölőszervezet ajánlóívein szereplő választói adatok manipulálása miatt, például hogy elhunytak nevét is feltüntethették.

A helyi választási bizottságok egyébként (a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján) már most is osztják a bírságokat, a Megoldás Mozgalmat és a Kétfarkú Kutya Pártot is több mint egymillió forintra bírságolták, amiért nem vitték vissza időben a felvett üres ajánlóíveket.