Egyhangúlag választották ki, kinek a tervei alapján újulhat meg a Nyugati pályaudvar környéke

2022.03.18. 18:37

Lezárult a Nyugati pályaudvar környékének megújítására kiírt tervpályázat, egy hét múlva derül ki, melyik cég nyert – közölte Fürjes Balázs a Facebook-oldalán. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, egyben a tervpályázatokat elbíráló zsűri elnöke kiemelte: anonim pályáztatási rendszerben választották ki a nyertes pályázót.

Csak a tervet néztük, nem azt, ki tervezte – kizárólag a tervek minősége alapján hoztunk döntést, majd csak a jövő heti borítékbontásnál derül ki, hogy az egyes tervek mögött melyik tervezőcsapat áll

– írta az államtitkár.

A nemzetközi pályázaton nagynevű hazai és külföldi tervezőcégek is indultak, ám egyelőre nem tudni, a nyertes terv melyik pályázóhoz tartozik. Fürjes Balázs kiemelte: a bírálóbizottság teljes egyetértésben, egyhangúlag döntött a nyertes pályázatról.

A beruházás nyomán a következő években 23 és fél hektár, vagyis csaknem két városmajornyi közterület szabadul fel, és nyer teljesen új funkciót. A pályázatról és a tervekről itt írtunk.

A Budapest Fejlesztési Központ október közepén írt ki nemzetközi építészeti tervpályázatot a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására.

A pályaudvar gyönyörű csarnoka a műemléki értékeket és a most elvégzett felújítás eredményeit érintetlenül megőrzi majd. Földszinti terei megújulnak, a csarnok kibővített vágányai a föld alá kerülnek, a felszíni peronok pedig közös tetőt kapnak. Az odavezető vasúti pálya felújítása révén sűrűbben járhatnak a vonatok, az átszállás és a Nyugatiban elérhető szolgáltatások minősége versenyképesebbé teszi a vasúti közlekedést. A föld alatti vágányok a későbbiekben a vasúti alagútban Buda felől érkező vonatokat is fogadni tudják majd.

Emellett megújul a pályaudvar körüli összes köztér, a Nyugati tér és a vasút menti rozsdaövezetek helyén összefüggő, a helyieket szolgáló közpark létesül, amely összeköti a nagykörutat a Városliget és később Rákosrendező térségével.

A Nyugati megújítása szorosan illeszkedik a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiához, amelynek céljai világosak. A jelenlegihez képest több mint kétszer annyi vonatot kell közlekedtetni a fővárosi és az agglomerációs hálózaton, hogy megduplázzuk a vasút utasainak a számát a térségben. Ehhez nélkülözhetetlen a Nyugati megújítása, mivel már ma sem tud több vonatot fogadni, pedig óriási igény lenne rá – több távolsági vonat, minden irányból több elővárosi vonat, új repülőtéri kapcsolatok vannak tervben a stratégiánkban. A beruházás során egy kétszintes fejpályaudvar jön létre, a felszínen 13, a föld alatt 6 vágánnyal, amelyek a jövőbeni vasúti alagúthoz is csatlakoznak majd. A pályaudvar kapacitása így duplájára növelhető, miközben a pályaudvar területe csökken, így új park létesülhet, új városfejlesztési területek nyílhatnak meg

– mondta korábban Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója, a zsűri alelnöke.

A tervpályázatot elbíráló zsűri tagja az V. és XIII. kerület főépítésze, a VI. kerület alpolgármestere, Erő Zoltán fővárosi főépítész és számos kiváló építészszakember. A testület munkájában a brit Network Rail és a cseh Sprava Zeleznic pályavasúti építészeti, állomásfejlesztési vezetői is részt vesznek a nemzetközi legjobb gyakorlatok érvényesítése érdekében.