Szijjártó Péter: Magyarország és Szerbia történelmi barátságot kötött egymással

DBZOL20220310005
2022.03.19. 11:15
Az ukrajnai háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára Közép-Európában, ezért is lényeges, hogy Magyarország és Szerbia az ellenséges viszonyát stratégiai partnerséggé, sőt barátsággá tudta alakítani – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Belgrádban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezen történelmi barátság fő haszonélvezői a szerb és a magyar emberek a határ mindkét oldalán. Hozzátette, Magyarország és Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire, a két gazdaság pedig erősíti, segíti egymást, az együttműködés rekordokat dönt.

Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte a jelenlegi helyzetben, hogy a felek hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához, s rámutatott, hogy hazánk a földgáz jelentős részét déli irányból kapja.

Az elmúlt időszakban felröppent álhírek és hazugságok ellenére a déli földgázszállítási útvonal menetrendszerűen, zavartalanul, szerződés szerint működik

– fogalmazott.

A miniszter kiemelte: mindkét ország sorsdöntő választás előtt áll, amelyet ráadásul egy időben, április 3-án rendeznek.

Az elmúlt napokban kipostáztak mintegy 80 ezer szavazási levélcsomagot a vajdasági magyarok számára, akik emellett mostantól a szabadkai főkonzulátuson is leadhatják a voksukat minden nap reggel 6 és este 10 óra között, a szavazás napján pedig este 7 óráig – tájékoztatott, arra buzdítva az érintetteket, hogy éljenek is a lehetőséggel.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. március 10-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)