Nem kapott megnyugtató válaszokat Orbán Viktortól az ellenzék

2022.03.21. 14:13
Az uniós csúcsot megelőző konzultációs ülésen tehették fel kérdéseiket az ellenzéki képviselők, de a válaszokat nem hozhatják nyilvánosságra.

Arató Gergely azzal kezdte az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének hétfői ülése utáni sajtótájékoztatót, hogy az uniós csúcsokat megelőző konzultációs ülések mindig zártak, ezért arról nem beszélhetnek, hogy pontosan mi hangzott el azon.

A DK frakcióvezető-helyettese két kérdésre várt választ Orbán Viktortól. Gulyás Gergely korábbi szavai szerint uniós pénzből fedeznék a pedagógusbér-emelést. Arató Gergely arra volt kíváncsi, hogyan terveznek ehhez hozzájutni, ha Magyarország nem kap uniós forrásokat. A politikus azt is megkérdezte, rontja-e Magyarország pozíciót, hogy miközben az Európai Unió számos tagállama intézkedéseket tesz az orosz propaganda visszaszorítása érdekében, a magyar köztelevízió „ennek a típusú kommunikációnak utat enged”.

Annyit tudok elmondani, hogy nem kaptam megnyugtató választ ezekre a kérdésekre.

Szabó Tímea úgy látja, Orbán Viktornak arról kellene beszélnie, hogy magyar emberek millió szenvednek az élelmiszerárak emelkedése miatt. „Miért nem vívott szabadságharcot az infláció ellen?” – tette fel a kérdést a Párbeszéd frakcióvezetője.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese többek között kifejtette: szükségesnek tartják, hogy az Európai Tanács tekintse feladatának „Ukrajna önvédelmi képességének erősítését a nemzetközi jog keretein belül, kerülve bármilyen fajta agresszív lépést”. Azt is elvárják a Tanácstól, hogy mindent tegyenek meg az azonnali tűzszünet, a humanitárius intézkedések és a menekültek ellátása érdekében. Orbán Viktort „az Európai Unió elleni lejárató kampány” befejezésére szólította fel.

Brenner Koloman hangsúlyozta a magyar külpolitikai egyensúly fontosságát és annak összhangját Szent István azon döntésével, amellyel a nyugati kereszténységhez csatlakoztunk. A Jobbik frakcióvezető-helyettese kitért arra is, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökkel ellentétben Orbán Viktor nem látogatott Kijevbe, pedig ez olyan lehetőség lett volna, amely a kárpátaljai magyarok szempontjából is kiemelt fontosságú.

A kétkulacsos külpolitikája Orbán Viktornak és a Fidesznek a putyini Oroszország agresszív háborújával megbukott.

Végül Ungár Péter azt kérte Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) frakcióvezetőktől, hogy hagyják abba azt az „egyértelmű és ordas hazugságot”, hogy a Paks 2 beruházás bármilyen szinten befolyásolja az energiaárakat Magyarországon. Az LMP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nem létező erőmű nem tudja a jelenlegi árakat befolyásolni. Azt is hozzátette, hogy a nemzeti függetlenséget nem garantálja egy olyan projekt, amely orosz pénzből, orosz feltételekkel és orosz fűtőanyaggal épül.