Az ellenzék támogatói többre tartják Orbán Viktort, mint a Fidesz-szavazók Márki-Zay Pétert

kombó848
2022.03.22. 09:10
Orbán Viktort hazafinak, Márki-Zay Pétert Európa-pártinak tartják a választók. A bizonytalanok között releváns fölénnyel vezet az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje – derült ki a Závecz Research felméréséből.

Márki-Zay Péter fő erénye az, hogy Európa-párti, míg Orbán Viktor egyik legjobb tulajdonsága az, hogy hazafi – olvasható ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research.

A felmérésben a válaszadóknak tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek Orbán Viktorra és ellenzéki kihívójára (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző).

A megkérdezettek szerint elvehetetlen érdeme Orbán Viktornak a hazafiság, illetve az, hogy egy már nemzetközileg is elismert politikus – ezt a két tulajdonságot tekintve egyaránt 3,4 pontot kapott. Alacsonyabb, 3-as pontszámot kapott ugyanakkor az őszinteség és az Európa-pártiság vonatkozásában, de a megbízhatóság terén is csak egy tizeddel szerzett jobb eredményt.

Ezzel szemben az Európa-pártiság tekintetében Márki-Zay Pétert jobbra értékelték a magyar miniszterelnöknél, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje ezen a téren 3,5 pontot kapott, míg a hazafiság és a nemzetközi elismertség vonatkozásában mindössze 2,9-re és 2,6-ra értékelték. Az őszinteséget illetően nincs nagy eltérés a két politikus között, Orbán Viktor 3, Márki-Zay Péter 2,9 pontot ért el.

A Fidesz-szavazók számára nem volt olyan tulajdonság, amelynél Orbán Viktort 4,3 pontnál rosszabbra értékelték volna. Az egységes ellenzék szavazói azonban szigorúbbak voltak a saját jelöltjükkel szemben, mint a fideszesek a kormányfővel. Márki-Zay Péter átlagosan 4,04 pontot kapott a hatpárti szövetség szimpatizánsaitól.

A Fidesz-szavazók mindössze 1,62 pontra értékelték az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. Ez még annál is kevesebb, mint ahány pontot Orbán Viktor szerzett (1,98) a hatpárti szövetség támogatóitól. A bizonytalanok között ugyanakkor releváns fölénye van Márki-Zay Péternek, a pártnélküliek 3,54 pontot adtak az ellenzéki jelöltnek, ami több mint hat tizeddel több, mint a kormányfő pontszáma.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás február 23-án, még éppen az orosz–ukrán háború előtt zárult, a választók megítélése azóta változhatott – írja a 24.hu.

(Borítókép: Márki-Zay Péter és Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Kaszás Tamás / Index)