Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát Az ördög ügyvédje ügyében

DBZOL20190507012
2022.03.22. 17:18
A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság marasztaló döntést hozott Az ördög ügyvédjeként ismert ügyben. Büntetővégzéssel az ügy mindkét vádlottjával szemben pénzbüntetést szabott ki.

A keddi közlemény emlékeztet rá, hogy a Fővárosi Főügyészség az ügyben 2021. október 4. napján nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a kilencrendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét

– olvasható a közleményben.

Az ügyészség arról is tájékoztatott, hogy az ügyvéd foglalkozású vádlottal szemben a bíróság halmazati büntetésül

összesen egymillió forint, társával szemben pedig összesen félmillió forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a vádlottak a kiszabott pénzbüntetés megfizetését elmulasztják, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

„A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik” – közölte az ügyészség.

Tavaly októberben megírtuk, hogy vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Az ördög ügyvédje ellen. Az ügyészségi közleményben akkor és most sem nevezték meg, de a DK-s Czeglédy Csaba korábban maga ismerte el, hogy őt vádolták meg, de azt elutasította, hogy valóban ő lenne az ördög ügyvédje.

A vád szerint egy ügyvéd foglalkozású férfi egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott.

A vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja 2019. szeptemberben az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül ugyanazon a közösségi hálózaton egy olyan oldalt, amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott Az ördög ügyvédjére változtatta. Ez volt az az oldal, amely robbantotta az akkor még fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt botrányát.

Czeglédy Csaba tavaly októberben azt állította: „az égvilágon semmilyen bizonyíték nincsen arra”, hogy neki köze van a Borkai Zsolt és társai számára kínos felvételek nyilvánosságra hozatalához. Azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyészség utasítására gyanúsította meg, majd a vádemelés is „érdemi bizonyítékok nélkül”, egy „koncepciós eljárás” részeként történt meg.

Idén márciusban a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta: sokkal többet tud Az ördög ügyvédje blog hátteréről, mint amennyit elmondhat, sok információja van, de nincs feljogosítva arra, hogy elmondja őket. „Nyilván kényelmes lett volna azt állítani, hogy én vagyok a szerző, de idegen tollakkal nem akarok ékeskedni” – fogalmazott akkor Czeglédy Csaba.

(Borítókép: Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)