Több mint 30 fokos hőingást mértek egy napon belül

2022.03.23. 21:13

Több mint 30 fokos napi hőingást regisztráltak Magyarországon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Kifejtették: rendkívül száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, felhő nem volt az égen. A levegő pedig annyira száraznak bizonyult, hogy kevéssel 16 óra előtt Sárospatakon 4 százalékig csökkent a levegő relatív nedvességtartalma. Ez is rekordközeli, de az Északi-középhegység területén másutt is előfordultak a délután folyamán 10 százalék alatti értékek.

Ilyen száraz levegő esetén pedig különösen nagy a napi hőingás, az erős éjszakai lehűlést jóval átlag feletti maximumok követték az országban. A jellemző csúcsérték 19 és 23 Celsius-fok között alakult.

A Zabarban regisztrált mínusz 8,7 fokos minimum-hőmérsékletet követően délután 21,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, így a zabari napi hőingás 30,6 foknak adódott, ami majdnem beállította az 1956. február 18-i szamosangyalosi 30,7 fokos hőingást.

Az előrejelzés szerint a következő napokban mérséklődnek a hajnali fagyok, és erősödik a nappali felmelegedés – számolt be az MTI.