2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Többszintű céghálózat, strómanok – 3 év alatt 5,7 milliárd forint vagyoni hátrány az államnak

2022.03.23. 09:45 Módosítva: 2022.03.23. 09:48
Vádat emelt az ügyészség egy 5,7 milliárd forintos költségvetési csalás ügyében – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

A bűnszervezet tagjai a vád szerint kétszintű céghálózaton keresztül csaltak el munkát terhelő adókat és járulékokat, valamint áfát, amellyel 3 év alatt 5,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint egy 49 éves férfi elhatározta, hogy 40 éves testvérével, testvére élettársával és egy további társával létrehoz egy bűnszervezetet, amelynek célja munkáltatással összefüggő adók és járulékok megfizetésének elkerülése lesz, közölte az MTI.

A 49 éves 2015-re egy olyan, kétszintű céghálózat felett rendelkezett, amely stróman ügyvezetők – olyan személyek, akik egy kétes hírű vállalkozáshoz adják a nevüket, hogy az igazi bűnösök helyett vigyék el a balhét – nevén lévő, időszakonként cserélődő gazdasági társaságokból állt.

Az ügyészségi közlemény szerint

a bűnszervezet irányítója egy komplett irodaházi szervezetet épített fel,

amelyben a bűnszervezeti tagok, valamint a bűncselekmény elkövetéséről tudomással nem bíró dolgozók végezték az egymástól szigorú szabályok szerint elkülönített – különösen cégbejegyzéssel kapcsolatos, könyvelési, bérszámfejtési – feladatokat.

A munkát végző emberek foglalkoztatása kirendeléses formában történt, és ezt használta ki a bűnszervezet a költségvetés megkárosítására.

A munkavállalókat a céghálózat alsó szintjén elhelyezkedő, közel 80 társasághoz jelentették be, ugyanakkor – a kirendeléssel – a céghálózat második szintjén álló társaságoknál dolgoztak, amelyek alvállalkozóként álltak látszólagos üzleti kapcsolatban a főként takarítási, illetve őrzés-védelmi tevékenységet folytató megrendelő gazdasági társaságokkal.

A törvényes működés látszatának fenntartása, valamint a lelepleződés elkerülése érdekében a munkavállalók részére kifizetett munkabért terhelő adókat és járulékokat bevallották,

annak megfizetését ugyanakkor az elkövetők úgy kerülték el, hogy az általános forgalmi adóbevallásokban – fiktív számlákkal – jogosulatlanul levonták az áfát, melynek eredményeként a jogosulatlan visszaigénylés megteremtette az alapot a járulékok látszólagos rendezésére.

Az adóhatóság a visszaigényelt áfa terhére – külön átvezetési kérésre vagy automatikusan – csökkentette a munkát terhelő fizetési kötelezettségeket, így azok tényleges megfizetése nem történt meg, írta meg az MTI.

Nem csak a bűnszervezet használt fiktív számlákat

A bűnszervezet 2015 és 2018 között az állami költségvetésnek összesen több mint 4,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott, amelyhez az egyes vádlottak változó mértékben járultak hozzá – írta az ügyészség.

Hozzátették, a vád szerint a bűnszervezet segítségével az egyik megrendelő cég is csökkentette fiktív számlákkal a befizetendő áfáját mintegy 400 millió, a munkát terhelő közterheit 600 millió forinttal, így a bűnszervezet

további 1 milliárd forint vagyoni hátrány okozásához járult hozzá.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának Vas megyei pénzügyi nyomozói a bűnszervezet működését felderítették, majd 2019 márciusában felszámolták és széles körű nyomozást folytattak az ügyben.

A nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség Gazdasági Bűnügyek Osztálya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó – 4 vádlott esetén bűnszervezetben elkövetett – költségvetési csalás bűntette, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt nyújtott be több mint 400 oldalas vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Az ügyben 64 vádlott van; a bűnszervezet irányítója és 3 tagja, további 5 terhelt, akik a vád szerint tudták, hogy megkárosítják a költségvetést, azonban a bűnszervezet működését nem látták át, továbbá 55 stróman.

Utóbbiak között voltak rendezett megjelenésű színlelt ügyvezetők, akiket szükség esetén adóhatósági ellenőrzésre vagy egyéb hivatalba is be lehetett küldeni, illetve olyanok is, akik rossz anyagi helyzetük miatt általában egyszeri vagy pár alkalommal kapott kisebb összegű anyagi ellenszolgáltatás vagy ígért munka fejében vállalták el az ügyvezetői tisztségeket.

A főügyészség fegyházbüntetés kiszabására, valamint pénzbüntetésre és cégvezetéstől eltiltásra

tett indítványt a vádiratban, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a nyomozás során lefoglalt gépjárművek, részvények, ékszerek, festmények, márkás órák, táskák, hatástalanított fegyverek, valamint egyéb, jogellenes gazdagodás miatt.