Marad a ragyogó idő, de a szaharai homok elrontja a tavaszt

2022.03.23. 18:31
Országszerte marad a száraz, derűs idő. Az éjszakai hőmérséklet azonban akár fagypont alá is csökkenhet – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szerda este derült, száraz időre számíthatunk, a légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb, a magasabban fekvő tájakon, vízpartokon, illetve a nagyobb városokban enyhébb idő is lehet.

idő
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Csütörtökön szintén derült, napos, száraz időre van kilátás. Napközben többfelé élénk, néhol időnként erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható az előttünk álló 24 órában. Az orvosmeteorológia szerint pedig a derült, napos idő jó hatással van a hangulatunkra. A nagy napi hőingás miatt azonban érdemes odafigyelni a réteges öltözködésre.

Rossz a levegő Budapesten

Miközben a végre beköszöntött tavaszi időjárásban mindenki a szabadba vágyik, Budapesten a kint tartózkodás kimondottan ellenjavallt, mivel a légszennyezettség meghaladja a szmogriadó riasztási fokozatát.

A legszennyezes.hu adatai szerint Budapest összesített szmogindexe 89,6 százalékot mutat, vagyis veszélyes. A domináns szennyező anyag a szálló por (aeroszol, PM10), amely a kedd délutáni adatok szerint 262 százalékos koncentrációt mutat. Emellett kedvezőtlen értéket jeleznek a nitrogén-dioxidra és a nitrogén-oxidokra vonatkozó mérések is.

Gyakorlatilag egy hétig nem fog változni a Budapesten is tapasztalt magas légszennyezettség – olvasható a főváros honlapján. Azt írják, a kedvezőtlen értékek mögött a nagy mennyiségű szaharai eredetű por áll.