Összefogott két civil szervezet a bántalmazott nők megsegítésére

GettyImages-497136208
2022.03.23. 17:43
Mit tehet az a nő, akinek az exe továbbította a meztelen képeit, akit egy ismeretlen zaklatott az utcán, vagy egy randin szexre kényszerítettek? Ezek a kérdések nagyon sok nőt érintenek, mégis kevesen tudják, honnan és hogyan kaphatnak jogi segítséget.

A szexuális erőszak, zaklatások áldozatainak sokszor vagy talán minden esetben segítségre van szükségük a továbblépéshez. Jellemzően pszichológiai, lelki támogatásra szoktunk gondolni, pedig az áldozatok helyzetének javítása az esetek egy részében a jogi segítséget jelentené. A legtöbb áldozatnak ugyanis nincsenek ilyen irányú ismeretei, a feljelentés pedig sokszor megterheli, megijeszti őket. A két nőjogi szervezet, a NANE és a Patent létrehozta a Segítők Hálózatát, amelynek segítségével akarja ellátni az érintetteket a szükséges tudással.

A szervezet tagjai gyakorlati támogatást nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak, illetve az őket támogatóknak. Olyan budapesti és vidéki önkéntesek alkotják, akik szolidaritást vállalnak az erőszak áldozataival, és az a céljuk, hogy az erőszakot, zaklatást követő élethelyzetben nőtársaiknak ne egyedül kelljen szembenézniük például az online feljelentés vagy a panasztétel nehézségeivel.

A zaklatás, az erőszak ezer arca

A két nőjogi szervezet, a NANE és a Patent régóta működtett segélyvonalat bántalmazott, erőszakot szenvedő nők számára. Les Krisztina, a Segítők Hálózatának projektkoordinátora szavai szerint a két szervezetnél dolgozó önkéntesek azt vették észre, hogy egyes esetekben a nőknek nem hosszabb lelkisegély-beszélgetésre van szükségük, hanem konkrét jogi kérdésre keresik a választ azután, hogy valamilyen erőszak érte őket.

Azt szerettük volna, hogy a két meglévő segélyvonal mellé legyen egy harmadik, amely ki tudja szűrni a rövidebb, gyakorlatiasabb kéréseket. Az is célunk volt, hogy a már meglévő két segélyvonalat egy kicsit tehermentesítsük, és több nő kapja meg azt a segítséget, amire szüksége van

– magyarázta.

Felismerték azt is, hogy a NANE lelkisegély-képzését elvégezni sokkal több időbe telik, mint az önkéntesképzést. Az utóbbiak képzése is szól a nők elleni erőszakról, családon belüli bántalmazásról, de a fókusz a jogi ismereteken és az intézményrendszeren van.

Az erőszaknak számtalan megnyilvánulási formája lehet, a szervezet mindegyikkel foglalkozik. Les Krisztina elmondta, hogy a hálózat nemcsak párkapcsolati vagy családon belüli erőszak, de szexuális erőszak, randierőszak, szexuális zaklatás, utcai zaklatás, fenyegető zaklatás vagy bosszúpornó esetén is tájékoztatást nyújt az áldozatoknak a rendőrségi, jogi és szociális lehetőségekről.

A randierőszak és a bosszúpornó nem jogi kategória. Les Krisztina elmondása szerint munkájuk kapcsán azonban rengeteg olyan eset kerül a látókörükbe, hogy egy nőt az első randin bedrogoztak és megerőszakoltak. Erre használják a randierőszak kifejezést. A bosszúpornó alatt pedig azt is értjük például, hogy valaki a párkapcsolata alatt küld magáról meztelen fotókat, és a szakítás után az exe továbbküldi, felteszi az internetre, vagy zsarolja a felvétellel.

Rengetegszer hallani olyat, hogy fiatal pároknál a fiúk belekényszerítik a barátnőiket abba, hogy meztelen képet küldjenek magukról. »Tamásnak is küldött ilyet a csaja, ha igazán szeretsz, akkor te is küldesz nekem.« Annak ellenére hogy 18 éven aluliakról meztelen képeket birtokolni vagy terjeszteni bűncselekménynek minősül

– hívta fel a figyelmet Les Krisztina. Emellett természetesen az is nagyon gyakori, hogy a beleegyezésük és tudtuk nélkül készítenek ilyen jellegű felvételeket a nőkről, majd közzéteszik az interneten. A fenyegető zaklatás alatt pedig azt értjük, amikor valaki a jelenlegi vagy volt párját rendszeresen megfélemlíti azért, hogy rávegye olyanra, amit egyébként nem akar megtenni.

A szervezet munkatársai kiemelkedően sok olyan esettel találkoznak, amikor valakit a volt partnere számtalan telefonhívással és üzenettel zaklat, vagy rendszeresen megkeresi a munkahelyén.

Elosztják az ügyeket

Az érintett nők és az őket segítő barátok, családtagok egy igénylőlapon keresztül tudják felvenni a kapcsolatot a hálózattal. Az igénylő kérdőívvel információt kaphatnak a nők arról, hogy milyen lehetőségeik vannak. Emellett ebből azonnal látszik, hogy olyan ügyről van-e szó, amiben a Segítők Hálózata kompetens, segít az ügyek elosztásában, hogy minél hamarabb és könnyebben kapjon támogatást az, akinek szüksége van rá. Ha például valaki arra kérdez rá, hogy mire lehet számítani gyermekelhelyezés esetén, akkor tudható, hogy az inkább a Patent segélyvonalára tartozik.

A hálózat önkéntesei olyan kérdésekben segítenek például, hogyan lehet eligazodni a jogi útvesztőben és a magyar ellátórendszerben, mire lehet számítani a rendőrségen, és milyen bizonyítékokat kell összegyűjteni szexuális erőszak esetén.

Nagyon kevesen tudnak arról is, hogy létezik online feljelentés, és nem kell személyesen bemenni minden esetben a rendőrségre.

Ehelyett az Ügyfélkapun keresztül meg lehet tenni online a feljelentést. Ebben tudnak segíteni az önkéntesek, lépésről lépésre végig tudják kísérni a nőket.

A NANE lelkisegély-vonalán viszont az önkéntesek arra vannak kiképezve, hogy meghallgassák az áldozatokat, beszélgetéseket folytassanak, így ezen a segélyvonalon kisebb hangsúly van a jogi intézményrendszer bemutatásán.

Az informált döntéshozatalt mozdítják elő

Les Krisztina hangsúlyozta, hogy borzasztóan nehéz helyzet az, ha egy nőt erőszak ér. Emiatt rengeteget számít, ha a nők egymással szolidaritást tudnak vállalni. „A Segítők Hálózatának egyik legfontosabb üzenete az, hogy itt olyan nőkkel lehet felvenni a kapcsolatot, akik értik, hogy mi történt. Akik tisztában vannak azzal, hogy ez mennyire nehéz helyzet. Akik ott állnak az áldozat mellett” – magyarázta.

Úgy véli, ez azért is fontos, mert vannak olyan bántalmazottak, akik lehet, hogy még soha nem találkoztak olyan szakemberrel, aki hitt nekik vagy nem hibáztatta őket.

Megerőszakolt nőként feljelentést tenni és odaállni három férfi rendőr elé, és újra és újra elmondani, hogy mi történt, iszonyatosan megterhelő helyzet

– fűzte hozzá. 

Az önkéntesek a lehetőségek feltérképezésében is tudnak segíteni. „Az a célunk, hogy egy traumatizált személynek ne kelljen többtucatnyi weboldalt böngésznie és szinte értelmezhetetlen jogi szövegeket tanulmányoznia. Az informált döntéshozatal az, amiben a hálózat segíteni szeretne. Hogy egy nő tisztában legyen azzal, hogy feljelentéskor mire számíthat és mihez van joga” – szögezte le Les Krisztina.

Azért is látták indokoltnak a hálózat létrehozását, mert azt tapasztalták, hogy nehéz összegyűjteni és értelmezni az áldozatoknak szükséges hiteles információt. „Azt szeretnénk elérni, hogy ha valaki krízishelyzetben van, akkor tudjon beszélni azzal, aki már birtokában van az információnak, érti és át tudja adni a bántalmazott nő helyzetére szabva” – közölte.

Vidéken is jelen vannak

Már majdnem két hónapja aktív a hálózat. Önkénteseik már az első hónapban számos esetben tudtak segíteni.

Megtalálnak minket nők

– jelentette ki.

Jelenleg 27 segítő önkéntesük van, egy részük vidéki nagyvárosokban él, vagy azok környékén. Most online és telefonon zajlanak a beszélgetések, de azt szeretnék, hogy idővel személyesen is tudjanak segíteni, hosszú távú terveik között szerepel például, hogy el tudjanak kísérni igazságügyi orvosszakértőhöz egy nőt, akit erőszak ért.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Pascal Le Segretain / Getty Images)