Kerékpársávot akarnak az Üllői útra a bringás felvonulók

2022.03.24. 12:20
A metrópótló buszok útvonalát alakítsák kerékpársávvá az Üllői úton, tegyék biztonságosabbá a kiskörúti biciklisávot és legyen bringázható a Lánchíd – ezt szeretnék elérni.

Az idei I Bike Budapest bringás felvonulást április 23-án, várhatóan több tízezer résztvevővel, új útvonalon és új célokkal rendezik meg. Azt akarják elérni, hogy a most még nem kerékpározók számára is biciklivel járhatók legyenek a hamarosan véget érő budapesti nagy felújítások útvonalai. 

Azt szeretnénk, hogy metrópótlás után alakítsák kerékpársávvá az Üllői úti buszsávokat, tegyék biztonságosabbá a kiskörúti biciklisávot és legyen bringázható a Lánchíd

– írják a bringás felvonulás közösségi toborzójában.

A szervezők szerint 

  • az Üllői úti kerékpársávval egy nagyon hiányzó kapcsolat jönne létre Ferenc- és Józsefváros, az egyetemek, illetve az új lakó- és irodanegyedek, valamint a Belváros között, és a kerékpársáv segítene életet vinni a ma még városi autópálya-jellegű útvonal kereskedelmébe;
  • a kiskörúti biciklisávnak évente több mint egymilliós forgalma van, mégis nehéz átjutni az Astoria csomóponton; 
  • a Lánchíd a hiányzó Pest és Buda közötti belvárosi biciklis kapcsolatot teremtené meg.

A budapestiek hetven százaléka nyitott a kerékpározásra

Az I Bike Budapest felvonuláson rendőri biztosítással a főváros olyan útjain lehet akár gyerekekkel is biciklizni, ahol máskor nem. A szervezők azt várják az eseménytől, hogy Budapest olyan hely legyen, ahol nem csak ezen az egy napon tud mindenki biciklire ülni, hiszen a Kerékpárosklub felmérései szerint a budapestiek több mint hetven százaléka nyitott a kerékpározásra, ha javulnak a feltételek. 

Az I Bike Budapest bringás felvonulás a nemzetközi Föld napjához igazodva, április 23-án délután 3 órakor indul a városligeti Királydombtól, ahonnan a résztvevők a Damjanich utca, Rottenbiller utca, Rákóczi út érintésével az Erzsébet hídon kerekeznek át Budára. A menet átkel az Alagúton, majd az Attila útról visszafordulva újra átteker az Erzsébet hídon. Ezután a pesti alsó rakparton éri el az Árpád hidat és a Margitszigetet, ahol délután a biciklik szokásos magasba emelésével zárul a rendezvény.