Fülöp Attila: Fontos, hogy legyenek olyan intézmények, amelyek miatt a fiatalok maradni akarnak

2022.03.24. 18:52 Módosítva: 2022.03.24. 18:59
A Széchenyi 2020-as program 111 milliárd forintjából csaknem tízezer új bölcsődei férőhely jön létre országszerte.

A bölcsődefejlesztések a jövőről és a biztonságról szólnak, a Széchenyi 2020-as program 111 milliárd forintjából csaknem tízezer új bölcsődei férőhely jön létre országszerte – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Békés megyei Kondoroson, a bővített bölcsőde átadóján.

Fülöp Attila hivatalos Facebook-oldalára is kirakott egy bejegyzést, miszerint a kormányzat legfőbb célja 2010-ben a családok és a magyar gazdaság megerősítése mellett a vidék megerősítése volt; az, „hogy legyenek olyan intézmények, amelyek miatt a fiatalok helyben akarnak maradni”.

Véleménye szerint a legnagyobb változás az elmúlt években éppen a vidéken létrehozott szolgáltatások és infrastruktúra tömegében látszik.

2010 óta a Magyar Falu Program, a Modern Városok Program és az uniós források is ezt a célt szolgálják – húzta alá.

Az államtitkár elmondta: a magyar gazdaság megerősítése is nagyon dinamikusan fejlődött az elmúlt időszakban, míg 2010-ben 3,7 millióan, tíz évvel később már 4,7 millióan dolgoztak.

Fülöp Attila szerint az április 3-i választás is a jövőről és a biztonságról fog szólni.

Herczeg Tamás, Békés megye 1. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője közölte:

míg 2017-ben 754 bölcsőde volt Magyarországon, 2020-ra 825-re nőtt a számuk, ami jelzi, hogy nemcsak a munkahelyek száma bővül, hanem az oktató-nevelő intézményrendszer is gyarapszik.

A cél, hogy „a tervezett és kívánt gyerekek megszülethessenek” – hangsúlyozta, és hozzátette: tíz év alatt 1,26-ról 1,56-ra nőtt a termékenységi index, de „a több gyerek születésére kapacitásbővítéssel az intézményrendszernek is fel kell készülnie” – fogalmazott.

A politikus szerint a 2010-ben ígért egymillió új munkahely a koronavírus-járvány ellenére megvalósult.

A kondorosi bölcsődét 2011-ben két csoportszobával építették meg, 26 gyerek befogadására volt alkalmas. Az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon 2019-ben elnyert bruttó 137 millió forintból egy csoportszobával és kiszolgálóhelyiségekkel bővítették, így negyven gyermek befogadására vált alkalmassá – közölte az MTI.

Ribárszki Péter (Fidesz–KDNP), Kondoros polgármestere az átadón elmondta, hogy nemcsak a kormány, hanem az önkormányzat is kiemelten kezeli a családok és a gyerekek jövőjét, hiszen ez kell a nemzet megmaradásához, ez a település fennmaradásának a záloga”.

Hamarosan befejeződik az óvodai tornaszoba felújítása, amire a Magyar Falu Program keretéből nyertek forrást, és kiemelte a legfrissebb információt, miszerint

a TOP Plusz programból bruttó kétszázmillió forintot nyertek el, amiből az óvodát is bővíthetik egy csoportszobával.  • Hírek
  • Árfolyam