Karácsony Gergely: Csak egy új kormány szerezheti vissza az uniós forrásokat

karacsony gergely-06
2022.03.24. 12:26
Csak egy új kormány szerezheti vissza azokat az uniós forrásokat, amelyekről a Fidesz-kormány önhatalmúlag lemondott – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint írja, az Európai Unió Helyreállítási Alapja szolgálta azt a célt, hogy a tagállamok talpra tudjanak állni a koronavírus nyomában fellépő gazdasági válság után.

Az uniós támogatásból lehetett volna fejleszteni az egészségügyet, segíteni a bajba jutott vállalkozásokat és élhetőbbé tenni Budapestet. Ezek a források minden tagállamnak jártak, az EU csak a civil szervezetekkel és önkormányzatokkal való egyeztetést és a pontos elszámolást várta el. Két olyan feltételt, amelyet az Orbán-kormány nem volt képes elfogadni. Mert a pontos elszámolás azt jelenti, hogy nem tudnak belőle lopni, az önkormányzatokkal való egyeztetés pedig azt, hogy végre egyszer hazánk érdekében, nem ellenségként tekintenek ránk. Így inkább lemondtak a magyarok pénzéről

– fogalmaz Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy a támogatás nem veszett el teljesen, meglátása szerint az új kormány Márki-Zay Péter vezetésével vissza tudja szerezni azokat a forrásokat, amelyekről Orbán önhatalmúlag lemondott. 

Budapest polgármestere hozzáteszi, a főváros tervei elkészültek, ezekből a támogatásokból új villamosokat, buszokat vásárolhatnak, utakat és épületeket újíthatnak fel.

Elemzik Orbán Viktor levelét

A magyar kormány több hete tárgyal arról az Európai Bizottsággal, hogy a helyreállítási alap részeként lehívható hitelkeret egy részét mégis igényelné. Orbán Viktor kedden levelet írt Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, és olyan forrást kért, amelyre korábban nemet mondott – ezt az alapot az Európai Unió a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozta létre; az EU-forrásokat körüllengő kérdésekről itt írtunk bővebben

Andrea Masini, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője csütörtökön elmondta: az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének – erről bővebben itt olvashat.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)