A magyarok elégedettek a járványügyi korlátozásokkal

2022.03.24. 10:31
Elégedettek a magyarok az oltások megszervezésével és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal, a halálozási adatokkal és a gazdaságvédelmi adatokkal azonban kevésbé – derül ki a Závecz Research felméréséből.

Az értékelésben a pártszimpátia is meghatározó volt: míg a Fidesz-szavazók minden tekintetben jónak tartják a kormány járványkezelését, az ellenzékiek csak az oltási kampányt és a korlátozásokkal kapcsolatos döntéseket tartják valamelyest elfogadhatónak.

A felmérés szerint a magyarok 22,2 százaléka nagyon, 14,1 százaléka inkább elégedett azzal, ahogyan a kormány összességében kezelte a Covid-járványt. Az ötfokozatú skálán 11,7 százalék kettes, 21,7 százalék pedig elégtelen osztályzatot adott a kormányzati teljesítményre, míg 29,7 közepesen elégedett azzal – írja a 24.hu.

A megkérdezettek átlagosan 3-as osztályzatot adtak a bevezetett korlátozásokra – a Fidesz-szavazók 4,26-ot, az ellenzékiek 2,18-at.

A kijárási korlátozással, a kötelező maszkhasználattal, a rendezvények tiltásával kapcsolatos intézkedéseket a válaszadók még ennél is jobbra értékelik:

3,5 pontot adtak, ami az ötfokozatú skálán kifejezetten jónak számít.

Nagyobb eltérés a különféle demográfiai csoportok között egyedül a közép-, valamint a felsőfokú végzettségűek között tapasztalható: az előbbiek 3-ast adtak a kormány munkájára, az utóbbiak viszont egy tized híján 4-est.

Az oltások megszervezésével a megkérdezettek közül a nagyon és inkább elégedettek aránya 56,3 százalék volt. Átlagosan erre is 3,5 pontot adtak.

A kormány azon törekvésével, hogy minél kevesebben betegedjenek vagy haljanak meg a járvány alatt, a magyarok 38,6 százaléka elégedett volt, 16 százalék azonban közepesre értékelte azt. Ebben a kategóriában voltak a legszélsőségesebb értékelések: a megkérdezettek 27,1 százaléka nagyon elégedett, 30 százalék nagyon elégedetlen ezen a téren. Átlagosan erre 2,9 pontot adtak. 

Összességében az látszik, hogy a Fidesz-szavazók minden kérdésnél legalább 4,1-re osztályozták a kormány munkáját, az ellenzéki szavazóknál viszont 2,7-nél jobb eredményt nem tudott elérni. A párt nélküliek 2,8 és 3 közé értékelték a járványügyi intézkedéseket.