Nem tudni, mit csinálnak Bajnaiék és az amerikaiak a magyarok adataival

902A1811
2022.03.25. 10:01
Már 2009 óta jó kapcsolatot ápol az amerikai külüggyel Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám, akiknek Ausztriában, Észtországban és egyéb államokban bejegyzett cégeiről nem tudni pontosan, mit csinálnak a magyar választókról készített profilokkal. Márki-Zay Péter az ATV-nek elismerte, hogy segíti miniszterelnök-jelölti kampányát az amerikaiak által támogatott DatAdat cégcsoport.

Sorozatunk első két részében bemutattuk, miként szerzi meg és viszi ki az országból a Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám érdekeltségébe tartozó DatAdat cégcsoport a magyar választók adatait, hogy azokat felhasználva igyekezzenek befolyásolni a választások végeredményét, miként tették azt az ellenzéki előválasztás esetében is. Bemutattuk azt az amerikai baloldalhoz köthető kapcsolati hálót is, amelynek segítségével Bajnai és kollégái tevékenységüket végzik. A volt miniszterelnök és Ficsor Ádám datadatos cégcsoportja ugyanis ezer szállal kötődik a Demokrata Párthoz, mint a Datad.at tájékoztatási igazgatója, Patrick Frank fogalmazott: annak is a szélsőbaloldali szárnyához.

„Minél többet tanulni az emberről, hogy át tudd fordítani”

A cégcsoport tevékenységének lényege, hogy „profilozzák” a választókat feltehetőleg azok tudta és explicit beleegyezése nélkül. A volt titokminiszter, Ficsor Ádám erről egy lapunk birtokába került beszélgetésen a következőket mondta: „És amit csinálunk, hogy egyfajta CRM-et építünk erre, ahol mi látjuk, kit mi érdekel, mik a témák ott.”

Ez az úgynevezett CRM egy olyan ügyfélkapcsolat-kezelési rendszer, amelybe – Patrick Frank, a Datad.at tájékoztatási igazgatója elmondása szerint – ha berakják az embereket, kategorizálni tudják őket, és belehelyezni különböző profilú csoportokba, amelyek segítségével aztán különböző targetáló és hirdető eszközökkel megszólítják őket.

Ahogy Patrick Frank egy beszélgetésben fogalmazott: „Minél többet kell tanulni az emberről, hogy aztán át tudd fordítani.”

Külföldön dolgoznak a magyarok adataival

A magyarországi választók adatait külföldre – többek között Ausztriába és Észtországba – viszik ki. A balti állam ugyanis arról híres, hogy egyfajta GDPR-paradicsom, ahol nem ellenőrzik megfelelően a megszerzett személyes adatok legális felhasználását. Így a Datapraxis OÜ nevű észtországi fiókvállalatukon keresztül Bajnaiék, valamint a cégben szintén érdekelt és régóta az amerikai demokraták vezető köreinek dolgozó barátaik, Mark Steitz és Laura Quinn, lényegében azt csinálnak a magyar választók adataival, amit csak akarnak.

Az is beszédes, hogy lapunk információi szerint a Datad.at Ausztriából végzi a magyar ellenzék kampányát segítő munkáját.

Ennek az együttműködésnek a tényét egyébként maga Márki-Zay Péter is elismerte, aki nemrég az ATV-nek nyilatkozva elárulta, hogy valóban igénybe veszi miniszterelnöki kampányához a DatAdat szolgáltatásait, aminek munkatársai valamiért inkább külföldről utaznak be szükség esetén, de a munka nagy részét az országhatáron kívül végzik el.

„Talán éppen a barátaid barátai”

A DatAdatnál sem igen csinálnak titkot a cég és annak vezetői amerikai hátszeléből. Patrick Frank, a Datad.at tájékoztatási igazgatója egy beszélgetésen, amikor a céget vezető egykori titkosszolgálati miniszterről, Ficsor Ádámról kérdezték, a következőket mondta:

Igen, ő a cégvezető. Van egy igazgatóság, és a befektetők be vannak vonva egy bizonyos szintig, ők mind progresszívak. Talán éppen a barátaid barátai.

Újabb videó szivárgott ki a Datadattal kapcsolatban

Az pedig, hogy kik is lesznek ezek a progresszív barátok, már Bajnai Gordon miniszterelnökké választásakor eldőlt. Lapunk értesülései szerint ugyanis Bajnai már 2009-ben, mielőtt felállította volna a kormányát, elment az amerikai nagykövetségre, hogy egyeztessen az előtte álló feladatokról.

Egy a Wikileaks által közzétett diplomáciai táviratból, amelyet a követség küldött Washingtonba – és amelyet a CIA-hoz, az amerikai védelmi minisztériumba és a külügybe is eljuttattak –, kiderül, hogy a Bajnai-kormány leendő tagjai közül az amerikaiak különös figyelmet szenteltek Ficsor Ádámnak.

A titkosszolgálati miniszternek jelölt Ficsorról azt írták, hogy jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel, és érdemesnek találták rá, hogy részt vegyen az amerikai külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában (IVLP – International Visitors Leadership Program) is.

Álmaikban Amerika visszainteget

Ficsor érdekes módon mindössze öt hónapig volt titkosszolgálati miniszter, majd azzal az indoklással mondott le posztjáról, hogy összeférhetetlennek tartja a miniszterséget azzal, hogy indulni kíván az MSZP jelöltjeként a 2010-es választásokon. Lapunk információi szerint a váratlan lemondás valódi oka azonban az volt, hogy Ficsor – az után a pár hónap után, melynek során belelátott a magyar szolgálatok működésébe, és hozzáfért szenzitív anyagokhoz – elfogadta az amerikaiak meghívását, és kiutazott, hogy részt vegyen az IVLP-programban.

A 2010-es választások után nem sokkal egyébként maga Bajnai Gordon is Amerikába ment, hogy ott vállaljon el egy vendégelőadói pozíciót a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen.

Itt és ekkor építhették ki Ficsorral azt a kapcsolati hálót, amelyet most felhasználnak a magyar választók adatainak megszerzéséhez és kezeléséhez, hogy azokkal a miniszterelnöki székbe segítsék azt a Márki-Zay Pétert, aki korábban maga is évekig az Egyesült Államokban élt.

(Borítókép: Bajnai Gordon 2019. április 12-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)