Bajnaiék adathalász cégcsoportja finanszírozza Márki-Zay kampányköltéseit?

D MTZ20140525021
2022.03.26. 07:06
Akár a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját is felvetheti, hogy nemrég Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cége állta Márki-Zay Péter és csapata számláját egy vecsési étteremben. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban elismerte, hogy valóban dolgoznak a kampányán Bajnaiék, de anyagi támogatásról eddig nem volt szó.

Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász céghálója nemcsak szakmailag segíti Márki-Zay Péter kampányát, de úgy tűnik, annak finanszírozásából is részt vállal.

Mint ismert, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje nemrég elismerte, hogy valóban dolgozik neki az az amerikai hátterű cégcsoport, amely külföldön profilozza a magyar választói adatokat.

Most azonban kiderült, az anyagiakba is beszállhatnak Bajnaiék a választások előtt. Történt ugyanis, hogy március 17-én Márki-Zay Péter Vecsésre látogatott, hogy részt vegyen a helyi ellenzéki jelölt, Fricsovszky-Tóth Péter kampányrendezvényén. Az esemény után egy társasággal beültek a helyi közösségi házban működő étterembe, de az étkezés után – amit értesüléseink szerint egy nappal korábban rendeltek meg 25-30 főre – kiderült, hogy nem helyben, hanem később, utalással szeretnék kifizetni a fogyasztásukat.

A számlát – ami az Index birtokába került – pedig annak a DatAdat Professional Kft.-nek a nevére állíttatták ki, ami Bajnaiék adathalász cégcsoportjának a központi vállalata, és Ficsor Ádám volt baloldali titkosszolgálati miniszter, valamint maga Bajnai Gordon tulajdonában van.

Úgy tudjuk, a DatAdat nem egyenlítette ki a számlát a fizetési határidőig, de végül pár nap csúszással megérkezett a pénz a szolgáltató számlájára.

Érdekes kérdés mindenesetre, hogy egy Márki-Zay Péter hivatalos kampánykörútján keletkezett számlát miért a DatAdat rendez. Az eset ugyanis mindenképpen felveti a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját.

Hogy tisztázni lehessen, mi és miért is történt pontosan, megkerestük Márki-Zay Péter kampánycsapatát.

  • Arra voltunk kíváncsiak, miért Bajnai Gordonék cége állta a vecsési számlát, és milyen egyéb költségeit fizetik még az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a kampány során.
  • Azt is megkérdeztük, mivel magyarázzák, hogy a DatAdat Professional Kft. fizette a számlát, amikor elvileg Márki-Zay Péter kampánya a cég megrendelője, így logikusan éppen nekik kellene fizetniük Bajnaiéknak.
  • Továbbá kíváncsiak voltunk, nyilvánosságra hozzák-e, és ha igen, mikor, hogy pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a DatAdat Márki-Zay Péter kampányának.

Amint választ kapunk megkereséseinkre, frissítjük a cikkünket.

(Borítókép: Bajnai Gordon az európai parlamenti választás napján 2014. május 25-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel