Elő a naptejjel, fokozódik az UV-sugárzás

D  VG20200318039
2022.03.26. 07:24
Szombaton országszerte napos idő várható. Csapadékra nem lesz példa. A nappali hőmérséklet 17 és 20 fok között alakul, estére azonban 4 és 10 fok közé hűl a levegő.

Az ország keleti harmadában képződhet gomolyfelhő, de szombaton egész nap sok napsütésre számíthatunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Késő délutántól azonban az északkeleti megyék fölé szakadozott felhőzet is besodródhat. Ennek ellenére csapadék nem lesz. A szolgálat figyelmeztet: a nyugati, északnyugati szelet nagyobb területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható. Késő estére pedig általában 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenségre nem lesz példa, nincs érvényben lévő figyelmeztető vészjelzés Magyarország területére.

Az előrejelzésben viszont arra figyelmeztetnek, hogy este hidegfront súrolja majd az országot, ennek következtében az északkeleti tájakon átmenetileg visszaesik a hőmérséklet. Aztán az anticiklon szép lassan leépül, és délnyugati-déli áramlással egyre magasabb nedvességtartalmú levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.

A következő napokban csapadék még nem várható, de a jövő hét közepén megnövekszik a csapadékhajlam.

Marad a napos idő

Vasárnap főként napos időre van kilátás gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék nem lesz, a szél helyenként megélénkülhet. A minimum hőmérséklet többnyire 0 és 6 fok között alakul, de a fagyzugos vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 22 fok között várható. Északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton a melegebb idő.

Hétfőn is marad a napos, gomolyfelhős idő. Csapadék továbbra sem valószínű. A szelet sokfelé élénk lökések kísérhetik. A minimum hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul, de a fagyzugos vidékeken hidegebb is lehet éjszaka. A maximum hőmérséklet jellemzően 17 és 23 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Az Időkép felhívja a figyelmet, hogy az UV-sugárzás már közepes szintet ér el a déli órákban, így az érzékeny bőrtípusúaknak ajánlott gondoskodniuk bőrük megfelelő védelméről ebben az időszakban. Ugyanakkor kiemelik: ezen a napon nem lesz időjárási front felettünk.

(Borítókép: Siófok 2020. március 18-án. Fotó: Varga György / MTI)