Jön a szmogriadó és a forgalomkorlátozás Budapesten?

2022.03.26. 13:30
Az egészségügyi határérték kétszeresét is meghaladja Budapest belvárosában a légszennyezettség. Az Erzsébet téren a legrosszabb a helyzet, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője az itt élőknek még a hosszas szellőztetést sem javasolja.

Hiába a tiszta idő, ismét fullasztó a helyzet Budapesten. Szegő Judit környezetkutató az InfoRádiónak fejtette ki a légszennyezettség okait. Elsők között említette a szaharai port, ami egy természetes forrású szállópor-szennyezettség, ezzel együtt a közúti forgalom mértéke is maradt a régi. Nagyobb szélmozgások híján pedig nincs, ami kisöpörné a szennyező anyagokat a városból.

A Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője elmondta: Budapest belvárosában, az Erzsébet téren a legrosszabbak az adatok, ott az egészségügyi határérték kétszeresét is meghaladja a légszennyezettség, ami már indokolja a szmogriadó és a vele összefüggő intézkedések, például a forgalomkorlátozás elrendelését.

A belvárosi lakóknak továbbá azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint ne szellőztessenek hosszan, és csak kevés időt töltsenek lakóhelyük közelében a szabadban – írja az  Infostart.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.