Márki-Zay Péter nem nyilatkozott a kampánya finanszírozásáról

PAP 1002
2022.03.27. 13:10
Az elmúlt napok sajtóhírei felvetik a külföldi beavatkozás, valamint a tiltott párt- és kampányfinanszírozás kérdését is – fejtette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője, és kijelentette: a kormánypártok várják Márki-Zay Péter válaszát arra a kérdésre, mennyi pénzt kapott külföldi forrásból a kampányára.

Komoly, akár törvényességi kérdések is felmerülhetnek a baloldal kampányát külföldről segítő, Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoportról – fejtette ki Nacsa Lőrinc az MTI-hez vasárnap eljuttatott videójában, amelyben úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaságot Gyurcsány Ferenccel együtt tönkretevő korábbi miniszterelnök és külföldi társai jól láthatóan bele akarnak avatkozni a magyar választásokba.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is elismerte, hogy segítik őt

– hangoztatta a KDNP frakciószóvivője, aki szerint a sajtóban megjelent információk súlyosak, és felvetik a külföldi beavatkozás, valamint a tiltott párt- és kampányfinanszírozás kérdését is. Nacsa Lőrinc hozzátette: ezért elsőként kérdéseket akarnak feltenni Márki-Zay Péternek.

Mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból a kampányára? Pontosan milyen munkákkal bízta meg a DatAdatot, és mennyit fizetett érte? Miért a cég fizeti a vacsoráit, és mi mást fizetett még a cég? Miről egyeztetett Bajnai Gordonnal, miket vár el tőle Bajnai?

– sorolta a kormánypártok kérdéseit Nacsa Lőrinc, és hangsúlyozta, hogy Márki-Zay Péter az átláthatóság bajnokaként tünteti föl magát, ezért az a minimum, hogy válaszol a magyar állampolgároknak a feltett kérdésekre.

Az Index hozta nyilvánosságra szombaton azt a számlát, amelyből kiderül, hogy Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám közös adathalász cége fedezte Márki-Zay Péter és csapata étkezését egy nemrég megtartott vecsési kampányrendezvény után, ami felveti a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját.

Már mi is kérdésekkel fordultunk az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének stábjához az ügyben, de nem kaptunk választ az érdeklődésünkre.

  • Arra voltunk kíváncsiak, miért Bajnai Gordonék cége állta a vecsési számlát, és milyen egyéb költségeit fizetik még az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a kampányban.
  • Azt is megkérdeztük, mivel magyarázzák, hogy a DatAdat Professional Kft. fizette a számlát, amikor elvileg Márki-Zay Péter kampánya a cég megrendelője, így logikusan éppen nekik kellene fizetniük Bajnaiéknak.
  • Továbbá kíváncsiak voltunk, nyilvánosságra hozzák-e, és ha igen, mikor, hogy pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a DatAdat Márki-Zay Péter kampányának.

Mint ismert, Márki-Zay Péter nemrég maga is elismerte, hogy dolgozik a kampányán a DatAdat. Azt azonban cáfolta, hogy igaz lenne lapunk információja, miszerint Bajnai Gordon és volt titokminiszterének amerikaiak által támogatott csapata nyerte volna meg neki az előválasztást.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)