Bokros Lajos: Az elmúlt 12 év egyik legkárosabb intézkedése a rezsicsökkentés

DBELO20141012077
2022.03.28. 08:53
A Horn-kabinet egykori pénzügyminisztere szerint a mostani gazdasági veszteségek már szétverhetik a költségvetést és az alapellátást is. A 67 éves közgazdász a rezsicsökkentést az egyik legkárosabb intézkedésnek tartja az elmúlt 12 évből.

Bokros Lajos szerint nehéz a mostani ciklus gazdasági mérlegét megvonni, mert a koronavírus 2020 óta felülírta a kormány gazdasági elképzeléseit, az erre adott válaszreakciók pedig kapkodóak voltak. A volt pénzügyminiszter Népszavának adott interjújában teljesen feleslegesnek és károsnak nevezi a hitelmoratóriumot is, hiszen nem mindenki szenvedett még ebben az időszakban sem jövedelemhiányban.

A hitelmoratórium terheit a kormány a pénzintézetek nyakába varrta, ami ugyan jól beleillett a magyar társadalom közismert bankellenes hangulatába, de teljesen értelmetlen, sőt káros cselekedet volt

– mutatott rá Bokros, aki szerint a „nacionalisták” képtelenek azt megérteni, hogy a pénzintézeteknél nem a részvényesek érdekei a döntők, hanem a betéteseké, továbbá az elsődleges cél nem a nyereség, hanem a fizetőképesség minden áron való megőrzése. 

Bokros teljesen értelmetlennek és feleslegesnek tartja a 13. havi nyugdíj bevezetését is. A nyugdíj ugyanis nem rászorultsági alapon kimért szociális juttatás, hanem az az alapja, hogy ki mennyit fizetett be járulékként.

Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot, a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit. A kötelező nyugdíjjárulék adójellegű, s a befizetéseket egy elkülönített alapban gyűjtik össze. Ennek akkor van értelme, hogyha a célzott bevételek célzott kiadásokat finanszíroznak, és ennek egyensúlyban kell lennie. Magyarországon azonban ez nincs így

– hangsúlyozta a közgazdász.

A rezsicsökkentéshez is hozzá kell majd nyúlni, mert a veszteségek olyan szintet kezdenek elérni, amely akár szétverheti mind a költségvetést, mind az alapellátást. A helyzet tarthatatlan, különösen, ha hozzávesszük, hogy bevezetése óta az energiaárak jelentős mértékben emelkedtek – figyelmeztetett Bokros Lajos, aki szerint az ukrajnai háború akár emberöltőkre is megváltoztathatja a minket körülvevő világot. 

(Borítókép: Bokros Lajos 2014. október 12-én. Fotó: Beliczay László / MTI)