Egy Üllői úti telekeladást is betolnának a Schadl-bizottság elé

2022.03.28. 14:29
A XVIII. kerületi telekeladással kapcsolatos gyanút egy Anonymous-videó keltette fel. A kerület polgármestere, Szaniszló Sándor mindent cáfol, és feljelentést tett.

A Schadl György ügyét vizsgáló bizottság elé vinne egy, az Anonymous-maszkos szivárogtató által nyilvánosságra hozott videóban említett XVIII. kerületi telekeladási esetet Ughy Attila fideszes képviselő. Az V. és a VII. kerületi ügy vizsgálatára létrehozott eseti bizottság korábbi ülésén Pikó András vetette fel, hogy amennyiben megalapozott gyanú merül fel, más városrészek ügyeit is áttekintik.

Amint arról lapunk is beszámolt, múlt héten egy kiszivárgott hangfelvételen a Patek Gáborként azonosított férfi arról beszél, hogyan lehet Szaniszló Sándor DK-s polgármesternek kenőpénz átadása helyett lakásokkal fizetni egy telekeladás „megolajozására”. A hangfelvételen elhangzottak szerint az Üllői út 353. és 357. alatti ingatlan esetében Sziszák György, egy nyíregyházi ingatlanos volt a partner, aki belement, hogy a 46 lakásos beruházás után négy lakást átenged a lehetőségért cserébe, amiből kettő a polgármestert és helyettesét illeti. (Szaniszló közösségi oldalán utasította vissza a vádakat, és jelezte, hogy feljelentést tett.)

Lévai István Zoltán helyi fideszes önkormányzati képviselő szerint a másik kerületi ingatlan

az Üllői út 323–325. szám alatti önkormányzati telek lehet. Ezt a XVIII. kerület polgármestere még tavaly, a rendkívüli jogrend idején egy személyi döntéssel adta el, itt egy 86 lakásos társasház épülhet, A projekt Rónaszéki Róbert érdekeltsége.

Korábban a XVIII. kerületi testületben konszenzus volt arról, hogy a nagy értékű ingatlanokat csak nyílt pályázaton lehet értékesíteni, ez esetben azonban meghívásos pályázat volt. A Rónaszéki cége által megvásárolt telek fejlesztésének alapkőletételén Kunhalmi Ágnes is megjelent.

Ughy Attila a vizsgálóbizottságot vezető Niedermüller Péter VII. kerületi polgármestertől azt kérte, hogy ezt az esetet is tűzze napirendjére a testület. Levelében úgy fogalmaz:

Amennyiben nem ad teret arra a bizottságban, hogy az érintett kerület polgármestere tisztázhassa magát a felhozott vádak alól, akkor nemcsak a képviselői esküje szellemével ellentétesen cselekszik, hanem egy egész kerület közvéleményét, beleértve az ingatlanfejlesztői szakma és a kerületben lakást vásárolni szándékozó családok százait is bizonytalanságban tartja.

A vizsgálóbizottság felállítását egyébként a Fidesz nem tartotta jogszerűnek, ezért tagokat sem delegált. 

Az ügyben megkerestük a bizottság elnökét, Niedermüller Pétert, aki azt Indexnek úgy fogalmazott: 

Ughy Attila egy rágalomhadjárathoz akarja felhasználni az általam vezetett vizsgálóbizottságot, amelynek feladatát a fővárosi közgyűlés határozta meg, azt „bemondások” alapján nem lehet bővíteni. A  „V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság” egyébként sem Anonymus kampányvideók alapján dolgozik, hanem dokumentumok vizsgálatával.

A DK politikusa szerint csak aki a "Fidesz által kézi vezérelt" médiából tájékozódik, az nem tudja, hogy Szaniszló Sándor részletesen reagált a videóban elhangzott állításokra.