A Greenpeace ugyanazt várja Orbán Viktortól, mint Márki-Zay Pétertől

kombó848
2022.03.28. 16:11
A hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje aláírta a Greenpeace Zöldnyilatkozatát.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje aláírta a Greenpeace Zöldnyilatkozatát, ezzel vállalva, hogy megválasztása esetén az alapvető környezetvédelmi szempontok alapján fogja meghozni döntéseit – olvasható a Greenpeace közleményében. A szervezet most Orbán Viktortól várja ugyanezt.

A Klímaválasztás 2022 nevű kampányban a Greenpeace az elmúlt hónapokban felkereste a 106 egyéni választókerületben induló legesélyesebb jelölteket, hogy a nyilatkozat aláírására kérje őket. A kezdeményezéshez eddig 77 egyéni képviselőjelölt csatlakozott: a Momentum, az LMP és a Párbeszéd mindegyik, az MSZP 12, a Jobbik 17 és a DK 14 jelöltje, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hét politikusa is aláírta, a Fidesz–KDNP indulói közül viszont eddig senki.

A Zöldnyilatkozat hét pontból áll:

  1. Magyarországnak egészséges élelmiszerre van szüksége. Ezért a vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás helyett a természettel összhangban működni képes ökogazdálkodási formákat fogom támogatni.
  2. Magyarországnak tiszta energiára és hatékony energiafelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy megfelelő energiahatékonysági programok induljanak, és hogy a klímaválságot fokozó energiahordozókat minél előbb váltsuk le megújuló energiaforrásokra.
  3. Magyarországnak tiszta vízre és hatékony vízfelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom vízgazdálkodásunk radikális átalakítását, hogy pazarlás helyett minden csepp vizünket a lehető legbölcsebben használjuk fel.
  4. Magyarországnak gazdag természeti kincsekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy különösen a nemzeti parkjainkban ne lehessen olyan gazdasági célú tevékenységet végezni, amely a természet kárára történik.
  5. Magyarországnak tiszta levegőre van szüksége. Ezért támogatni fogom a tiszta közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, és hogy mindenki hozzáférjen a tiszta fűtési módokhoz.
  6. Magyarországnak független és erős környezetvédelmi testületekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy a 2022-ben felálló kormányban újra legyen Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium, és létrejöjjön egy független és erős környezet- és természetvédelmi hatósági rendszer.
  7. Magyarországnak igazságos és zöld gazdaságra van szüksége. Ezért tenni fogok azért, hogy az élővilágunkat pusztító eldobható kultúránkat és növekedésfókuszú gazdaságunkat közösen alakítsuk át fenntarthatóvá, igazságossá, természet- és emberközpontúvá.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.

(Borítókép: Márki-Zay Péter és Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Kaszás Tamás / Index)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.