Megkapta az építési engedélyeket az új Közlekedési Múzeum

2022.03.28. 08:58
Vitézy Dávid jelentette be, hogy jöhet a tervezés következő fázisa.

„20 hónap közös munka áll a Közlekedési Múzeum csapata, a Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnerei mögött, mire közösen eljutottunk eddig a mérföldkőig” – számol be Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója hozzáteszi: most jön a tervezés utolsó fázisa, a múzeum megrendelte a kiviteli tervek készítését. Ez 2023 elejéig tart, utána írható ki a tender az új Közlekedési Múzeum építési munkálataira, de bontási és kármentesítési munkák már ezt megelőzően kezdődhetnek.

A beruházás elemei:

  • Az egykori Északi Járműjavító Opera Műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnokot is megújítják.
  • Itt jön létre az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy lesz bemutatva.
  • A korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítást hoznak létre.
  • A Dízelcsarnok egy kortárs, üveghomlokzatú épületrésszel bővül, amelyben a kiállítótér folytatódik, és a Múzeum bejárata lesz a Kőbányai út–Könyves Kálmán körút, valamint az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől.
  • A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes téglahomlokzat is megújul.

Vitézy Dávid azt is kifejti, hogy a múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnere, a Noll Tamás Ybl-díjas építész által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítészirodát bevonva.