Percenként 500 palack jöhet a Tiszán

2022.03.28. 22:33
Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjében beszélt a Tiszát érintő műanyagszennyezésről és arról, mi történik a háború után.

Áder János államfő Hankó Gergellyel, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetőjével beszélgetett hétfőn Kék bolygó nevű podcastjében. Az ügyvezetővel, a Tiszai PET Kupa hulladékgazdálkodási szakemberével arról is szót ejtettek, hogy 1967-ben kétmillió tonna műanyagot állítottak elő a világon, ami jelenleg ennek a kétszázszorosa, azaz 400 millió tonna.

Az adásban kiemelték: másodpercenként 20 ezer PET palackot gyártanak és percenként kerül a kukába annyi szemét, amennyivel megtölthető egy kukásautó. Ennek pedig mindössze tíz százalékát hasznosítják újra. Áder János hozzátette: 2014-ben kezdett jelentősen megnövekedni a Tiszán érkező műanyag mennyisége, a vízzel akár 500 palack is érkezhet percenként.

Hankó Gergely az adásban ismertette a PET Kupa rendezvényt: az eseményen általánosan 10-20 hajó monitorozza a hulladékszigeteket, és térképen jelölik meg a legszennyezettebb pontokat. Magyarországon  több mint 2400 ilyen helyet jegyeztek fel eddig. Kiemelte, hogy a szlovák, ukrán, román és szerb oldalon is vettek fel helyszíneket az ottani kollégáik.

Az államfő felhívta a figyelmet, hogy a hulladék nagy része a szomszédos országból érkezik. A szakember pedig rámutatott, hogy Kárpátalján csaknem kétszáz településen nincs hulladékszállítás, ezért a lakosságnak kell megoldania a szemét elhelyezését. Beszámolt arról is, hogy csaknem három éve működik hulladékgyűjtő gépsor, ami évente 10 ezer tonna szemetet gyűjt be a Felső-Tiszáról.

Az ügyvezető kiemelte: az orosz–ukrán háború megnehezíti a munkát és az együttműködést. Többek között emiatt az anyagi támogatásokat is problémás eljuttatni a Kárpátalján tevékenykedő civil szervezetnek. Áder János erre reflektálva azt mondta: miután a háború véget ér, jelentős nemzetközi segítségre lesz szüksége Ukrajnának az újjáépítéshez. Végezetül pedig azt javasolta az államfő, hogy az ukrajnai hulladékgazdálkodást tanulmányokkal kellene segíteni – számolt be az MTI.

Kék Bolygó - Áder János podcastja · Csepp a (műanyag)tengerben #42

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.