Tölgyessy Péter: Már 2002-ben Európa veszélyes kihívójaként emlegették Orbán Viktort

D KOS20161017015
2022.03.28. 21:36
Bár a világsajtónak az 1998-as kormányváltáskor még imponált az angolul jól beszélő, fiatal és energikus Orbán Viktor, Tölgyessy Péter úgy véli, hogy az idő előrehaladtával egyre gyakrabban jelentek meg vele kapcsolatban a Nyugat-ellenes populizmusról és elfogadhatatlan korrupcióról szóló hírek, aminek eredményeként a magyar miniszterelnökre már 2002-ben ráégett „az Európa veszélyes kihívója” bélyeg.

Kétrészes interjút adott a 24.hu-nak Tölgyessy Péter. A politológust a Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020 című kötetről kérdezték, amelynek ő írta az utolsó három évtizedről szóló fejezetét.

A 2010 előtti időszakról szóló első interjúban Tölgyessy Péter hosszan beszélt arról, miként írtak a világlapok Orbán Viktor első kormányáról. Elmondása szerint az 1998-as kormányváltást a szerzők általában kedvezően értékelték.

A hazánkról szóló írások szerzőinek láthatóan imponált a világ egyik legfiatalabb, energikus miniszterelnöke, aki mégiscsak a Nyugat országait évtizedekig fenyegető katonai tömb egykori vezető külügyesét váltotta fel az újdonsült NATO-szövetséges kormányfői tisztjében. A tolmáccsal interjút adó Horn Gyula után elismeréssel írnak Orbán Viktor angol nyelvtudásáról

– idézte fel Tölgyessy Péter, kiemelve, hogy az idő múlásával azonban egyre inkább előjöttek a magyar jobboldal kormányzásához kötött szokásos állítások a Nyugat-ellenes populizmusról, a túlzó nacionalizmusról, az éledező antiszemitizmusról, a sajtószabadság támadásáról és az elfogadhatatlan korrupcióról.

A politológus szerint ez olyannyira így volt, hogy a baloldal 2002-es újabb hatalomra kerülése után a New York Times világosan rögzítette, hogy az exkommunisták a nyugatos mintakövetés biztosabb garanciái Magyarországon, mint a „szélsőjobboldali, idegengyűlölő szavazókat” is magához vonzó Fidesz, és hogy „Orbán Viktor fiatalsága okán jobboldali nacionalizmusával Európa veszélyesebb kihívója, mint a 73 éves Jean-Marie Le Pen”.

Tölgyessy Péter beszélt arról is, hogy eddig egyértelműen Gyurcsány Ferenc volt az a magyar kormányfő, akit a legnagyobb lelkesedéssel fogadott a nyugati sajtó, de ez a szimpátia a 2006-os események után nyilvánvalóan megváltozott.

Érzékelvén a bajok nagyságát, 2008 tavaszán már volt lap, amely belső oldalainak véleménycikkeiben Gyurcsányról mint Közép-Európa legszánalmasabb kormányfőjéről írt, aki katasztrófát hozott hazájára az unió „legmagasabb költségvetési hiányával és legalacsonyabb növekedésével”, aki felelőtlen ellenzékével párban Magyarország sírásója – mondta a jogász.

(Borítókép: Tölgyessy Péter jogász-politológus 2016. október 17-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)