Robbanószerkezetet találtak a Velencei-tó feltöltése közben

2022.03.28. 06:48
Pátka község polgárőrsége arról értesítette a rendőrséget, hogy világháborús eszközt találtak vasárnap a víztározó területén.

A Velencei-tó kritikusan alacsony vízszintjét a pátkai víztározóból igyekeznek pótolni, ahonnan jelentős mennyiségű vizet engedtek le az elmúlt hetekben, ezért a vízfelület visszahúzódott, és olyan területek kerültek felszínre, amelyek eddig víz alatt voltak – írja a FEOL Fejér megyei hírportál.

Egy ilyen részen került elő a feltételezett, második világháborús robbanóeszköz. 

Mivel sok túrázó, kiránduló, horgász és más sportkedvelő látogatja a víztározót és annak környékét, ezért Pátka polgárőrei arra figyelmeztetnek, hogy 

ha ilyen és hasonló gyanús tárgyat találnak, semmiképpen ne nyúljanak hozzá, ne mozgassák, hanem értesítsék a polgárőrséget vagy a rendőrséget.

A második világháború Fejér megyei hadműveletei közben hatalmas mennyiségű lövedéket lőttek ki egymásra a szemben álló felek. A harcokban jellemző volt, hogy sok tüzérségi eszköz, aknavetőgránát „befulladt”, vagyis nem robbant fel, ha iszapba, mocsaras területre esett. Ez történhetett a Pátkai-víztározóból most előkerült rozsdás lövedékkel is, ami pedig különösen veszélyessé teszi.