Videóval üzentek a TV2 arcai: Orbán Viktort akarják

2022.03.28. 14:19
Magyarországon az efféle szerkesztőségi nyílt állásfoglalásnak nincs hagyománya.

Endorsement. Ez a kifejezés az angolszász sajtóban egyfajta kiállást jelent, amelyben a szerkesztőség választások, népszavazások esetében közli az olvasóival, nézőivel, hogy egy-egy adott kérdésben milyen döntést tart helyesnek. Magyarországon nincs komoly hagyománya az efféle nyilvános állásfoglalásnak, ám nem példa nélküli.

Az első ilyen jellegű színvallást a 2006-os országgyűlési választások előtt a Magyar Narancs adta közre hosszú vezércikkben, melynek végső következtetése az volt, hogy „Mi adunk még egy esélyt az SZDSZ-nek.”

A TV2 hírszerkesztősége 2018 után ismét színt vallott, ezúttal kilenc munkatársa, köztük Szalai Vivien hírigazgató állt kamera elé, hogy nyilvános videóban tegyen hitet Orbán Viktor mellett. Érveik felsorolása után úgy fogalmaznak: „ezért támogatom Orbán Viktort április 3-án”.

(Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz–KDNP országos listájának első helyén áll, de személyére külön nem lehet szavazni, hiszen egyéni választókerületben nem indul.)

Az RTL Klub sztárjai is videóban hívják fel a közvélemény figyelmét az országgyűlési választások jelentőségére, bár ők nem közlik preferenciájukat.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány számos szerkesztőségnek, köztük az Indexnek is levelet küldött, amelyben azt kérték, tegyék közzé, hogy melyik pártalakulat támogatását javasolják olvasóiknak.

A 2022-es országgyűlési választások előtt ezeket a szerkesztőségeket kérte Vastagh Tamás, a szervezet médiatudatosság nagykövete állásfoglalásra:

  • Internetes portálok: Index, Telex, 444, 24.hu, Azonnali, HVG, Origo, 888, Pesti Srácok
  • Hetilapok: Mandiner, Demokrata, HVG, Jelen, Magyar Hang, Magyar Narancs, Figyelő 
  • Napilapok: Népszava, Magyar Nemzet
  • Televíziók: Hír TV, ATV, Pesti TV

A TV2 nem szerepelt a felkértek között.