Megpofoztak és leszedáltak a kórházban egy nőt, majd akarata ellenére pszichiátrián kezelték

2022.03.29. 15:26
Hideg vízzel és pofonnal, majd lekötözéssel „kezeltek” a pszichiátrián egy fiatal nőt, aki egy friss szakítás miatt volt kiborulva. Az ombudsman kivizsgálta az esetet, és elmarasztalta a kórházat a betegjogok megsértése miatt – írja az MTI.

A fiatal nő barátjával történt szakítása után otthon zaklatottá vált, ezért mentőt hívtak hozzá, és a megyei kórházba szállították. Akarata ellenére vették fel a pszichiátriára, majd nyugtatótabletták kíséretében aláírattak vele egy önkéntes nyilatkozatot.

Mivel a tabletták ellenére még mindig feldúlt volt, elmondása szerint a nővérek úgy próbálták lecsendesíteni, hogy megpofozták, leöntötték hideg vízzel és az ágyához kötözték egy külön szobában. Másnap reggelig feküdt egyedül csuromvizesen, amikor végre felengedték a rögzítést, és átvitték egy nagyobb kórterembe, ahol a nap többi részét töltötte. Este visszaadták a telefonját is, amelyet a lekötözés előtt elvettek tőle. Felhívta szüleit, akik mit sem sejtettek az őt ért bánásmódról, így érte mentek és hazavitték.

A történtek után a nő egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, amely az ombudsman hivatalától is kivizsgálást kért. Az alapvető jogok biztosa alaposan átvizsgálta az esetet, majd az erről kiadott nyilvános jelentésében megállapította, hogy a kórház több módon is megsértette a betegjogokat és visszaélt a nő helyzetével. Felkérte a kórház főigazgatóját és több felettes szervet a visszásságok rendbe tételére, valamint ellenőrzésére.