240 év után tovább zöldül Buda legrégibb parkja

4 4
2022.03.29. 11:09
Tizenötezer négyzetméterrel több zöldfelület lesz a Városmajorban – derült ki a terület megújítására kiírt nyílt tervpályázat eredményhirdetésekor. Ha minden jól alakul, még egy kis tó is lesz a parkban.

Lezárult a nyílt tervpályázat a Városmajor megújítására. A parkidegen funkciók kizárásával és a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nő a park területe, nem is kicsit: 15 ezer négyzetméterrel több lesz a zöld Buda legrégibb parkjában. „Családbarát pihenőparkként születik újjá a Városmajor” – mondta kedd délelőtt Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A terület megújítására kiírt nyílt tájépítészeti tervpályázat szakmai zsűrijének elnöke hozzátette: ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, 

a Városmajorban vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán.

Kaszálóból modern pihenőpark 

A Városmajor eredetileg az Ördög-árok ártere, sokáig kaszáló, illetve katonai tulajdonú terület volt. 1729-ben Buda város tanácsa 3000 konvenciós forint elővételi jogon megvásárolta Gróf Daun városparancsnoktól, ahol az korábban kertészetet és majort létesített. 

1785-ben II. József rendeletére kellett a Városmajor mai területén közparkot létesíteni. A helytartótanács Tallherr József állami építészt bízta meg a kertészeti tervek elkészítésével, és Kock Antal városi kertész kezdte el a kerttelepítést 1787-ben, az akkor divatos franciakertek mintájára a budakeszi és a dunabogdányi erdőkből vásárolt 3000 fát ültettek el. Ezeket a legöregebb szilfákat 1989-ben vágták ki.

A 19. század elején ideköltözött a budai vurstli, ami a környék leromlásához vezetett: a gondozatlan parkon az Ördög-árok poshadt vize folyt végig. 1920-ban annak befedésével és az ezt követő parkrekonstrukcióval éledt újjá a park. Ekkor készült az Árkay Aladár tervezte Városmajori Jézus szíve plébániatemplom, a BSE-sportcsarnok, valamint a fogaskerekű vasút is.

A park mai fenntartója a Főkert Zrt. Itt működik a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola is.

Pályázat a Major megújulására

Az elmúlt 240 év alatt a park zöldje összement és megkopott. Kisebb lett a mérete; játszóterei, közösségi sporteszközei, kutyás területe, utcabútorai távolról sem XXI. századi színvonalúak. Éppen a zöldebb, jobb, családbarátabb Városmajorért a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ, együttműködve a fővárosi és kerületi önkormányzatokkal és a park ügyét szívén viselő civilekkel, nyílt tájépítészeti tervpályázatot írt a Városmajor megújítására. 

A tervpályázat eredményét kedd délelőtt Fürjes Balázs közösen ismertette Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel, Erő Zoltán budapesti főépítésszel és Vitézy Dáviddal, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával. 

A pályázaton 14 tájépítészcsapat indult el, közülük választotta ki a zsűri a győztes pályázatot, amelyet az OpenSpace Kft. tájépítész-iroda és a Deichler Jakab Stúdió csapata készített. A zsűri döntése alapján ők készíthetik el a Városmajor megújításának részletes terveit.

A második helyen a Garten Studio Kft. tájépítészcsapata végzett.

A harmadik helyen holtversenyben az Objekt Tájépítész Iroda, a Geum Műterem Kft. az Archikon építésziroda és a Közlekedés Kft. közös csapata, valamint a Lépték-Terv Tájépítész Iroda és a Hello Wood csapata lett.

A zsűri döntése alapján a kiírók megveszik az s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. és az Óbuda Építész Stúdió Kft. közös parktervét, illetve Hulej Miklós Lajos, B. Tóth Dániel, Tot Kristóf, Bedrossian Ádám Krisztián, Gazdag-Iványi Kinga Anna, Orbán Csenge Dorottya, Dormán Miklós és Torbágyi Örs tájépítészek magánszemélyként beadott közös parktervét is.

A zsűri fontosnak tartotta, hogy az új Városmajor egyszerre legyen természetközeli pihenőkert, zöld tisztásokkal, napozóréttel, nagy tóval a közepén, és játszóterekkel, közösségi sportpályákkal felszerelt családbarát szabadidőpark. A tervek szerint a jövőben babakocsival, biciklivel és gyalogosan is könnyen megközelíthető lesz a Városmajor.



Fürjes Balázs a tervpályázat eredményhirdetésén úgy vélte: a győztes pályamű úgy újítja meg a közel 240 éves Városmajort, és teszi azt 21. századi, modern és kényelmes parkká, hogy közben bővíti a park zöldjét, vízfelületet hoz létre, és erősíti a természetközeli karaktert.

A Városmajor megújításának részletei

  1. Megjelenik a víz: természetes hatású tavat, vízfelületet alakítanak ki. A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztás jön létre, egy napozórét. Mellette egy természetes hatású, körbesétálható nagy tó terül majd el, amely a tervek szerint nagyobb lesz, mint az Orczy-kerté. A tó akkor épül meg, ha sikerül új otthont találni a Városmajori Szabadtéri Színpad számára. 
  2. Több mint másfél hektárral nő a park zöldfelülete! Új fákat, cserjéket, növényeket ültnek el, de ami fontosabb: autómentes is lesz a Major. A parkolók helyéről eltűnik a beton, helyette 15 ezer négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre. 
  3. Tematikus parkrészeket alakítanak ki. A megújuló Városmajorban két nagyobb, karakteres rész lesz. A történeti parkrész (a Széll Kálmán tér felé) csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkcióval – tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A park nyugati részén (a Szent János Kórház felé) pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet. Itt egy fapallókon kanyargó, mászóhálóval felszerelt tanösvényt is kialakítanak.
  4. Változatos játszótereket és KRESZ-parkot építenek a gyermekeknek. A tervezők ígérete szerint Buda legizgalmasabb játszótere jön létre, külön résszel a tipegők és a kisgyermekek számára. 
  5. A Városmajor minden irányból könnyen megközelíthető lesz. A jövőben Pasarét és a Széll Kálmán tér felől érkezőknek nem kell majd kerülniük – a Maros utca, az Ignotus utca felől, a fogaskerekű telephelyén keresztül új bejárat nyílik. A Városmajor Szent János Kórház felé eső szűk és nyomasztó „alagutas” bejáratát kiszélesítik. A Széll Kálmán tér irányából egy igazi főbejárat jön létre.  A Jézus szíve plébániatemplom előtt található parkoló felszámolásával „igazi zöld bejárata” lesz a Városmajornak. 
  6. Új, közösségi sportpálya épül, meghosszabbodik a futókör. A park nyugati részén, a pihenőparki résztől távolabb jönnek létre a közösségi sportpályák. Lesz parkour- és gördeszkapálya, trambulin és mászófal is. A sportpályák mellett öltözőket is kialakítanak, duplájára nő a futókör hossza. 
  7. Integrálják a Városmajori Gimnáziumot a parkba. A Szent János Kórház irányából egy szélesebb és rendezettebb sétány vezet majd el az iskola épületéhez. A gimnázium előtti téren a középiskolai korosztálynak való sporteszközöket helyeznek el: streetworkoutpálya, pingpongasztalok és teniszfal is lesz a tervek szerint. 
  8. Több pelenkázóval felszerelt mosdó lesz a parkban.
  9. Kutyás élményparkot alakítanak ki külön résszel a kis és a nagy testű kutyák számára. A jelenlegi kutyafuttató helyett egy változatos játékokkal, ügyességi akadályokkal és pancsolómedencével felszerelt valódi kutyás élménypark jön létre. Ezt a fogaskerekű telephelye mellett, a pihenőparki résztől távolabb alakítják ki.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a győztes pályázat ismertetésekor ígéretet tett arra, hogy a részletes tervek kidolgozásába a budaiakat is bevonják majd: több fórumot, szakmai workshopot is szerveznek, hogy a kerületi lakosok a park megújításának minden fázisát véleményezhessék, segíthessék. 

(Borítókép: A Városmajor látványterve, készítette:  Karlinger Manó. Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)