Elmulaszthatta a fogaskerekű felújításának határidejét a főváros

BJASZ20220213029
2022.03.30. 09:09
Hatalmas hibát követhetett el Karácsony Gergely és az általa a BKK felügyelőbizottságának élére diploma és megfelelő képesítés, tapasztalat nélkül kinevezett Hajnal Miklós, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is hagyták lejárni a fogaskerekű felújításához megszerzett építési engedélyt. A projekt így éveket csúszhat, és több száz millió forinttal is megdrágulhat. Az eset Hajnal Miklós számára különösen is kellemetlen lehet a kampány hajrájában, mert a fogaskerekűt éppen annak a XII. kerületnek a lakói használják, amelyben a momentumos politikus indul a választásokon. A Főváros értelmezése szerint nem csúsztak ki a határidőből. a BKK-nál úgy vélik, van még egy évük a veszélyhelyzeti szabályozás miatt.

Februárban lejárt a XII. kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának építési engedélye, amelyet már 2017-ben megszerzett a vonal felújítását előkészítő Tarlós István-féle városvezetés. A végleges építési engedély azonban mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt 3 évvel meghosszabbítani, de úgy tudjuk, ezt a lehetőséget elmulasztották.

Jogszabály-értelmezési gond lehetett

A fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, így annak felújítása mára igencsak aktuálissá vált, hiszen egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások a vonalon. Ráadásul a tervek szerint a Széll Kálmán tértől a Normafáig meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától.

Lapunk információi szerint Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. Pokorni Zoltán, a fogaskerekűnek otthont adó XII. kerület polgármestere pedig lapunknak megerősítette, hogy ő levélben értesítette Karácsony Gergelyt arról, hogy kifuthatnak az időből.

A főpolgármester azzal igyekezett megnyugtatni kollégáját, hogy a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere úgy tudja, kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre nem vonatkozik a hosszabbítás.

Hajnal Miklósnak árthat a hiba

A fogaskerekű felújítása körül elkövetett baki különösen is sokba kerülhet a BKK felügyelőbizottságát irányító Hajnal Miklósnak. A fiatal momentumos politikus ugyanis éppen az érintett Hegyvidéken indul az ellenzéki összefogás jelöltjeként a választásokon, így az ő szavazóit közvetlenül érinti, hogy mi van a fogaskerekűvel.

Mint ismert, nagy port kavart, hogy Karácsony Gergely úgy nevezte ki Hajnalt a sok milliárd forint fölött diszponáló BKK felügyelőbizottságának élére, hogy a momentumos politikusnak sem diplomája, sem releváns szakmai tapasztalata nincs. A kinevezésről Tarlós István volt főpolgármester lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy az ő idején mindig képzett és tapasztalt személyek töltötték be ezt a posztot.

„A BKK-nál a vezetői vagy ellenőrzési funkció betöltéséhez ugyanis célszerű, hogy szakirányú felsőfokú végzettséggel vagy jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezzen valaki. Sőt, az a legjobb, ha mind a kettőből van az illetőnek” – vélekedett a volt főpolgármester, aki úgy fogalmazott:

Elég rendhagyónak tűnik a számomra, hogy olyan személyt választottak a BKK felügyelőbizottságának élére, akinek nyilvánvalóan egyik sincs a birtokában.

Hajnal Miklósnak már a kampány kezdete óta gondot jelent, hogy nincsen megfelelő képesítése. A fiatal momentumos ugyanis többször is valótlanul állította azt, hogy közgazdász, sőt még a LinkedIn-profilján is feltüntetett hamisan egy oxfordi diplomát, amit soha nem szerzett meg. Miután az eset kipattant a sajtóban, az ellenzék XII. kerületi jelöltje később kénytelen volt módosítani a magáról valótlanul megadott információt.

A BKK-nál másként látják a helyzetet

Az ügyben megkerestük Karácsony Gergelyt is. a főváros tájékoztatását változatlan formában közöljük:

A Fogaskerekű vasút felújításának lejáró építési engedélyével kapcsolatban a BKK jogi véleménye az, hogy az építési engedély a veszélyhelyzet megszűnését követő egy évig külön erre irányuló kérelem nélkül is meghosszabbodik. A társaság ezt a véleményét a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 163. § (4) bekezdés b) pontjára alapozza.

Azonban a BKK előzetes tájékoztatást is kért az ITM Vasúti Hatósági Főosztálytól. Az ITM-től az a tájékoztatás érkezett , hogy véleményük szerint a fogaskerekű engedélyére ez a jogszabály nem vonatkozik. Viszont azt is hozzátették, hogy a véleményük joghatás kiváltására nem alkalmas, azaz nem minősül hivatalos állásfoglalásnak. Mivel a BKK számára fontos, hogy kizárólag szabályosan, a hivatalos előírásoknak megfelelően kezelje a projekteket, ezért a társaság megkereste a Hatóságot személyes egyeztetés céljából is. A megkeresésre eddig sajnos nem érkezett visszajelzés.

A vasúthatósági engedély meghosszabbításához az új engedélyezési eljárással megegyezően szükséges a különböző hozzájárulások újbóli beszerzése, a két eljárás idő és költség igénye megegyezik. Emellett 2017 óta minden vasúthatósági eljárásnál kötelező a független tanúsítás is.

Ezek beszerzésének előkészítését a főpolgármester utasítására a BKK már korábban elkezdte, függetlenül attól, hogy jelenleg a projekt - a kormány erre vonatkozó támogató döntésének hiányában - egyetlen uniós programban sem szerepel tervezett projektként. Emiatt a kivitelezés forrása kérdéses. (Beszédes mellékszál, hogy a nemrég kihirdetett Városmajori tervpályázat előzetes anyagában sem vették figyelembe az állami szereplők a fogaskerekű üzemi területét, ezt csak a Fogaskerekűt üzemeltető BKV hivatalos megkeresése alapján korrigálták.)

Sajnos, a Főváros kérése ellenére a Fogaskerekű felújítását a kormányzat nem tartotta semmilyen uniós támogatásra érdemesnek. Pedig a rekonstrukció az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) megvalósítható lenne, hiszen közlekedésfejlesztésre a kormánynak több ezer milliárd forint állna rendelkezésére.

Karácsony Gergely főpolgármester ezt jelezte is a XII. kerületi polgármesternek is: a főpolgármester arra kérte Pokorni Zoltánt, hogy járjon közbe a kormánynál, hogy az RRF keretből jusson forrás a Fogaskerekű vasút felújítására is.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)